Râmnicu Vâlcea: PORTRET Constantin Andrei - Dirijorul răsplătit de armată cu două ordine militare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea: PORTRET Constantin Andrei - Dirijorul răsplătit de armată cu două ordine militare
Râmnicu Vâlcea: PORTRET Constantin Andrei - Dirijorul răsplătit de armată cu două ordine militare

Dirijează Fanfara Elevilor Gabriel Chaborschi de când a luat fiinţă. A condus Fanfara Gărzilor Naţionale şi a fost răsplătit cu ordinele militare, clasele III şi IV de Ministerul Apărării Naţionale. profil

Constantin Andrei are 35 de ani de activitate, în domeniul muzicii. În 1985-1989 a condus şi a fost dirijor la Fanfara Gărzilor Naţionale. „Am primit ordinul militar clasa a IV –a şi clasa a III-a din partea Ministerului Apărării Naţionale, în acea perioadă. Am mai obţinut la Festivalul Fanfarelor, locul III la Bucureşti şi locul II la Sibiu”, ne povesteşte Constantin Andrei. A mai predat la Cercul Militar Naţional din Râmnicu Vâlcea, la Casa de Cultură a Sindicatelor şi Casa de Cultură din Călimăneşti. A activat la Centrul de Instruire Panait Donici din Râmnicu Vâlcea. În anul 1993, în Râmnicu Vâlcea a luat fiinţă Fanfara Elevilor Gabriel Chaborschi a Palatului Copiilor şi a Liceul de Artă din Râmnicu Vâlcea. Fanfara are în componenţă 18 elevi şi e condusă de Constantin Andrei. „De la an la an vin tot mai mulţi copii. Printre cei 18 sunt şi două fete. Lucrez cu plăcere cu ei şi de fiecare dată le spun că prin muncă şi repetiţie reuşesc în viaţă”, a precizat Constantin Andrei. Fanfara s-a înfiinţat la iniţiativa lui Dumitru Vlăduţ, inspector cu educativul la Inspectoratul Şcolar Judeţean Vâlcea. „Din prima promoţie 8 elevi au ajuns profesori de muzică, din care unul e în Israel”, spune cu mândrie profesorul. În prezent, fanfara e susţinută de Ana Teodorescu, directoarea palatului şi Viorel Timofte, directorul Liceului de Artă.

Locul I la Festivalul Internaţional de la Viena

Fanfara a susţinut de-a lungul anilor peste 300 de concerte în judeţul Vâlcea, la Reci-Covasna, Sibiu, Târnăveni, Bucureşti, Târgu Mureş, Craiova şi Viena. A obţinut peste 140 de diplome şi trofee. „Repertoriul fanfarei cuprinde toate genurile muzicale: clasic, folclor, imnuri, marşuri, uverturi, putpuriuri, muzică religioasă. Cele 342 de piese muzicale sunt orchestrate de colonelul- Ionel Croitoru şi colonelul Valentin Neacşu de la Inspectoratul Muzicilor Militare din Bucureşti”, spune Constantin Andrei. Anul acesta fanfara a susţinut 19 concerte, în perioada 20 mai - 20 august. „Cel mai tare concert a fost pe 29 iulie de Ziua Imnului Naţional al României, susţinut în parcul Zăvoi”, spune profesorul. Anul acesta, la Festivalul Internaţional al Fanfarelor de la Sighişoara, Fanfara Elevilor a luat locul I. „Au participat fanfare din 7 ţări şi s-a cântat doar folclor autentic”, spune Constantin Andrei.  La Viena, la Festivalul Internaţional  „Datini din străbuni”, au participat, anul acesta 24 de ţări am şi elevii vâlceni au luat locul I. La Viena Constantin Andrei a obţinut locul I pentru cel mai bun dirijor.

Ce-i place
„Să lucrez cu copiii şi să particip la cât mai multe activităţi culturale. Să descopăr talente şi să îi ajut pe elevii care muncesc să ajungă oameni mari. Îmi place arhitectura şi excursiile.

Ce nu-i place
„Oamenii care nu sunt punctuali, corecţi şi cinstiţi. Nu îmi plac oamenii care nu sunt sinceri şi care încearcă să mă inducă în eroare”.

Întrebări şi răspunsuri

Ce spectacole urmează în perioada următoare?
 C.A.: În prezent, ne pregătim pentru a participa la Viena la Ziua Naţională a României în perioada 24 noiembrie -2 decembrie şi pentru concertele de Anul Nou şi Crăciun.

Unde mai predaţi muzică, pe lângă fanfară?
C.A.: Din 2003, profesorul predă muzică de cameră, orchestră şi acompaniament la Liceul de Artă din Râmnicu Vâlcea.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite