Râmnicu Vâlcea: PORTRET Beatrice Roşca - Inovează desenând cu ochii închişi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea: PORTRET Beatrice Roşca - Inovează desenând cu ochii închişi
Râmnicu Vâlcea: PORTRET Beatrice Roşca - Inovează desenând cu ochii închişi

Spune că pictează abstract pentru că mintea trebuie să învingă întotdeauna materia, iar în lucrările sale lucrul acesta se şi întâmplă.

„Pasiunea pentru artă am moștenit-o de la mătușa mea. Povestea e una mai complicată, deoarece ea, fiind medic neurolog s-a apucat mai târziu să picteze. Are totuși talent și a studiat foarte mult de una singură”, poveşte Beatrice despre sursa ei de inspiraţie  Tânăra a decoperit că poate desena prin clasa a VI-a, atunci când reuşea să facă portrete tuturor colegilor. „Toţi mă rugau să le desenez câte ceva, nu numai portrete, iar lucrul acesta mi-a dat încredere să continui”, explică tânăra. Ea mai povesteşte că a lucrat foarte mult în creion până în clasa a XI-a, după care a trecut la acuarelă. „Am fost şi sunt autodidactă, multe lucruri despre pictură şi desen le-am aflat singură citind foarte multe cărţi. Nu am apelat la cursuri specializate pentru că am considerat că ar trebui să inovez fără a fi influenţată în vre-un fel”, explică Beatrice Roşca.

Îndrăgostită de Salvador Dali

Dintre toţi pictorii despre care Beatrice spune că le admiră operele, cel mai mult îl iubeşte pe Salvador Dali. „Îmi plac operele sale suprarealiste, pentru că şi eu, în special în lucrările de grafică folosesc aceleaşi concepte”, spune tânăra. Beatrice povesteşte că, atunci când desenează o face cu ochii închişi. „E un stil inovativ al suprarealismului pe care îl folosesc. E ca şi cum spiritul ar pune în mişcare materia. Văd cu ochii minţii cam ce ar trebui să iasă în lucrarea respectivă”, explică tânăra. Ea mai afirmă că cele mai multe lucrări ale sale le-a dăruit prietenilor sub forma unor suveniruri care să le aducă aminte de ea. Multe din desenele sale au apărut fie în revistele liceului în care învăţa, fie în publicaţii artistice din ţară.

Trebuia să ajungă medic

Cum mare parte a familiei sale lucrează în medicină şi Beatrice trebuia să ajungă medic. „Medicina a fost prima mea opţiune. Cu toate acestea am urmat jurnalismul, fiind încrezătoare că puterea cuvântului este mai mare şi mai importantă. Nu am renunţat însă niciodată la desen şi pictură”, mărturiseşte tânăra. Şi-ar dori ca în viitor să ajungă în Statele Unite ale Americii, unde să îşi expună lucrările. „Fratele meu este plecat de ani buni in State şi aş vrea să ajung şi eu acolo. Mă atrag experienţele noi şi cred că m-aş putea adapta în lumea de peste ocean”, spune Beatrice Roşca.

Întrebări şi răspunsuri:


Ce alte pasiuni mai ai?

Îmi place să scriu poezii. E o formă de exprimare în care îmi place să experimentez la fel ca şi în pictură şi grafică. Aş putea spune că şi poeziile mele sunt suprarealiste, cea mai recentă intitulându-se Plouă cu elefanţi”

Mai crezi în visul american?

„Cred că visul american de azi e ca un hot-dog care e pe cale să se răcească. Lumea s-a schimbat şi peste ocean. Vreau să merg acolo pentru că îmi plac experienţele noi. Aş vrea să lucrez şi să studiez acolo”

Ce-i place: „Compozitorii clasici sunt preferaţii mei. Îmi place bunul gust, decenţa, modestia şi mai ales adevărul. Şi Adevărul de Seară”
Ce nu-i place: „Urăsc oamenii bădărani şi aroganţi. De asemenea nu îmi plac cei care sunt vulgari şi stridenţi atunci când ies pe stradă”

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite