Râmnicu Vâlcea: Oraşul iluminat cu becuri ecologice de un milion de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 Becul alimentat cu panou solar din faţa primăriei
Becul alimentat cu panou solar din faţa primăriei

Grija edililor pentru natură seacă bugetul local, dar autorităţile spun că investiţia se recuperează. Primul bec ecologic experimental „pâlpâie" în faţa primăriei. Dacă va fi rentabil, Râmnicul va fi iluminat de la soare.

Energie curată şi becuri pe tehnologie LED pe toată Calea lui Traian, promit edilii oraşului în anul acesta. Şi cum tehnologia de ultimă generaţie nu se vinde ieftin, costul investiţiei se ridică la 1,1 milioane de euro, despre care oficialităţile spun că îl vor plăti din bugetul local. Până la instalarea efectivă nu mai e decât un pas, se laudă edilii, mai ales că studiul de fezabilitate, cu exorbitantul preţ a fost deja aprobat de Consiliul Local în şedinţa de zilele trecute. „În momentul de faţă pe Calea lui Traian sistemul de iluminat public este format din echipamente vechi şi noi reabilitate sau modernizate. Este o instalaţie uzată care nu mai corespunde standardelor", spune viceprimarul Romeo Rădulescu, cel care a dat undă verde proiectului. Noua şi costisitoarea instalaţie de iluminat public se va întinde de la un capăt la altul al Bulevardului Calea lui Traian, iar toate lămpile vor beneficia de tehnologie LED. Experţii care au întocmit studiul de fezabilitate susţin că lămpile LED au o durată de viaţă de aproximativ 20 de ani, iar energia electrică pe care acestea o consumă este extrem de redus. Pe acest lucru au mizat edilii, care afirmă că investiţia se va recupera prin cheltuielile mici cu energia electrică.


Panou solar experimental


Ca să fie eco până la capăt primăria a instalat şi primul bec alimentat de energie solară chiar în sensul giratoriu din faţa instituţiei. Deşi nu este oficial, surse din primărie spun că este vorba de un experiment pentru a se observa dacă iluminatul public alimentat gratuit de la soare ar putea fi fezabil. În cazul în care experimentul dă rezultate, o parte din iluminatul stradal ar putea trece pe energie curată, spun aceleaşi surse. Între timp, râmnicenii ce trec prin preajma panoului solar ridică din umeri a mirare. „Dacă se vor umple stălpii cu aşa ceva o să arate oraşul ca în filmele SF", afirmă cu ironie Adrian Constantin, unul dintre trecători.



În momentul de faţă pe Calea lui Traian sistemul de iluminat public este format din echipamente vechi şi noi reabilitate sau modernizate. Este o instalaţie uzată care nu mai corespunde standardelor", Romeo Rădulescu, viceprimar.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite