Râmnicu Vâlcea: Oltchim încă mai aşteaptă finanţarea pentru deschiderea pirolizei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conflictele în interiorul acţionariatului ar putea afecta preţul la care firma s-ar vinde. Conducerea combinatului afirmă că societatea nu mai are datorii către stat . Oltchim aşteaptă şi acum împumutul de 49 de milioane de euro pentru deschiderea Arpechim.



Cel mai mare combinat chimic din Sud-Estul Europei este la un pas de privatizare. Specialiştii din Ministerul Economiei şi Comerţului susţin că privatizarea va fi gata la mijlocul anului viitor Cu toate că autorităţile şi conducerea societăţii afirmă că Oltchim a scăpat de majoritatea datoriilor către stat prin transformarea acestora în active ale Agenţiei pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), problemele nu sunt nici pe departe de a fi finalizate. Potrivit unui comunicat emis recent de către Oltchim, împrumutul garantat de către stat şi acordat de Eximbank întârzie să vină din cauza unei anchete a Comisiei Europene dar şi a unei acţiuni în instanţă. „Oltchim nu a primit cele 49 de milioane de euro necesare fucţionarii la capacitate maximă deoarece acţionarii minoritari au demarat acţiuni în faţa Comisiei Europene şi a instanţelor din România", explică Constantin Roibu, managerul combinatului din Râmnicu Vâlcea.


Strategia de preluare a Arpechim certificată internaţional


Managementul de la Oltchim susţine că strategia de preluare a petrochimiei de la Piteşti a fost certificată de toţi auditorii şi consultanţii independenţi ca fiind singura soluţie viabilă prin care Oltchim îşi poate asigura fluxul de materii prime. Potrivit declaraţiilor managerului Roibu, Otchim a beneficiat de consultanţă înainte de preluare a pirolizei din partea Technon OrbiChem, Nexant şi Raiffeisen Capital Investment. Deschiderea capacităţilor de producţie de la Arpechim ar fi fost posibile numai cu împrumutul blocat de către acţionarii minoritari. În schimb,firma germană PCC, care deţine 12% din acţiunile Oltchim susţine că investiţiile la Arpechim reprezintă o condamare a colosului chimic la faliment.


Privatizare cerută de FMI


Scoaterea Oltchim de sub acţionariatul statului a fost cerută imperativ de către Fondul Monetar Internaţional în ultima rundă de negocieri cu statul român. În momentul de faţă Ministerul Economiei şi Comerţului caută o firmă de consultanţă care să găsescă o metodă de privatizare a celui mai are combinat de acest gen din această parte a Europei.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite