Râmnicu Vâlcea: Oltchim a scăpat de ancheta Comisiei Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii au renunţat la investigaţie deoarece statul român a retras garanţia necesară unui credit. Anul trecut Comisia Europeană (CE) a fost sesizată de faptul că Oltchim ar încălca regulile „Cadrului Temporar" stabilit pentru ajutoarele de stat. Combinatul risca pierderea creditelor dacă CE ar fi dat aviz negativ.

Reprezenanţa Comisiei Europene a anunţat că ancheta cu privire la un ajutor de stat, acordat combinatului Oltchim demarată în anul 2009 a fost închisă în favoarea firmei româneşti. „Comisia a închis investigaţia după ce guvernul român a anunţat că, garanţia de stat aflată sub anchetă nu a mai fost acordată", se arată în comunicatul emis de către oficialii CE care se ocupau de caz. În luna noiembrie 2009, CE a iniţiat o investigaţie aprofundată ca urmare a unei reclamaţii ce punea la îndoială fapul că garanţia destinată acoperirii a 80% dintr-un credit bancar de 62 de milioane destinat Oltchim nu s-ar fi încadrat în Cadrul Temporar - un set de condiţii de acordare a ajutoarelor de stat stabilite de Uniunea Europeană. Potrivit CE, firmele pot primii ajutor din partea statelor membre doar dacă se dovedeşte că acestea au probleme financiare din cauza crizei. Renunţarea la garanţia din partea statului român a dus la închiderea anchetei CE. Sesizarea privind garanţia de stat a fost depusă de unul din acţionarii minoritari ai Oltchim, firma PCC SE. Continuara investigaţiei ar fi dus, potrivit experţilor, la nerealizarea de către Oltchim a planurilor de preluare a Arpechim.


Credit garantat prin forţe proprii


Oltchim a reuşit să preia principalul furnizor de materie primă „Arpechim" printr-un credit garantat cu capitalul propriu. După investiţii de aproximativ 70 de milioane de euro în retehnologizarea instalaţiilor de petrochimie de la Piteşti conducerea Oltchim afirmă că în această lună va începe şi producţia propriuzisă de materie primă pentru combinatul de la Râmnicu Vâlcea. „În curând toţi cei peste 3000 de angajaţi de la Oltchim, dar şi cei peste 600 de la Arpechim vor intra în ture normale, în condiţiile în care, cel puţin la Râmnicu Vâlcea s-a lucrat cu jumătate din oameni în şomaj tehnic", se arată într-un comunicat al conducerii Oltchim.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite