Râmnicu Vâlcea: Vasilica Dociu, turista îndrăgostită de Băile Olăneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea: Vasilica Dociu, turista îndrăgostită de Băile Olăneşti
Râmnicu Vâlcea: Vasilica Dociu, turista îndrăgostită de Băile Olăneşti

Petrece de ani buni verile în staţiunea Băile Olăneşti. Îi place aerul, apa de la izvoarele minerale, aleile parcului  şi să se relaxeze. 

Pe Vasilica Dociu am întâlnit-o în staţiunea Băile Olăneşti. Femeia e din Bucureşti, dar, de ani buni, petrece vara în această staţiune, unde stă cu rulota în camping. În timp ce se relaxează, Vasilica Dociu croşetează căciuliţe şi cizmuţe pentru copii, pe care le comercializează apoi în staţiune. „În urmă cu doi ani m-am îmbolnăvit foarte tare. Am avut nişte afecţiuni la sistemul nervos. Nu aveam stare. Nu puteam să citesc. Nu aveam răbdare să fac nimic. Am stat internată în spital o perioadă de timp. În spital am dat peste o persoană care croşeta. M-a învăţat şi pe mine să croşetez şi acest lucru de mână m-a liniştit”, ne povesteşte Vasilica. În spital, femeia a învăţat să facă cizmuliţe şi căciuliţe pentru copii din acril cu fir subţire sau gros. „Lucrez doar pentru copii că, îmi e mai uşor. Obiectul e mic şi îl croşetez mai repede. E o muncă a mea pe care o fac cu pasiune şi multă dragoste, doar pentru copii. În patru ore fac o căciuliţă. Cam tot atâta timp aloc şi pentru o pereche de cizmuliţe”, mărturiseşte Vasilica Dociu. Pentru că din mâinile ei ies multe cizmuliţe şi căciuli, femeia s-a gândit să le comercializeze în staţiune. O pereche de cizme o dă cu 12 lei, iar o căciulă cu 15 lei. „Îmi place să combin culorile. De exemplu, culorile mele preferate cu care lucrez la cizmuliţe sunt: roşu cu negru, sau albastru cu negru, ori roz cu negru. Culorile combinate dau un alt aspect. Căciuliţele le fac fie cu model, fie cu floare într-o parte”, spune turista.

Stă în staţiune de trei luni


Vasilica vine la Olăneşti de pe vremea lui Ceauşescu. Spune că, aici, are unde să se plimbe şi se simte bine.  „ În fiecare an vin în această staţiune ca să mă relaxez şi să îmi încarc baterile. Stau în camping cu rulota. Mai e puţin şi se fac trei luni de când sunt aici şi o să mai rămân două săptămâni. Îmi place că e linişte, aer curat, mă relaxez. Nu se compară cu aerul pe care îl am eu în Bucureşti la etajul opt, la bloc. Vin aici de pe vremea lui Ceauşescu. Sunt schimbări şi în bine, dar şi în rău”, declară turista. Vasilica spune că un lucru bun e că s-a pavat drumul către izvoare. De neadmis e faptul că s-a pus taxă pe apa de la izvoare. „Apa e de la Dumnezeu. Nu e frumos că s-a pus taxă pe ea. Foarte mulţi străini vin în zonă pentru că apa îi vindecă de afecţiunile de ficat şi rinichi. Această taxă va scădea numărul turiştilor”, consideră bucureşteanca. Vasilica povesteşte că a lucrat doar 13 ani la Fabrica de Ciocolată Excelent din Bucureşti. S-a ocupat în schimb de creşterea celor două fete ale ei de care e foarte mândră că au ascultat-o, au făcut facultăţi şi au ajuns foarte bine.

Profil
NĂSCUTĂ
– 3 februarie 1942, în Giurgiu
STUDII – 10 clase
EXPERIENŢĂ  - a lucrat 13 ani la fabrica de ciocolată Excelent din Bucureşti
FAMILIE – căsătorită, două fete


ce-i place


Liniştea în primul rând şi seriozitatea. Înţelegerea între oameni, să fiu în mijlocul naturii că de asfalt, blocuri şi aglomeraţie sunt sătulă şi îmi place să stau în compania persoanelor plăcute.


ce nu-i place


Urăsc bârfa şi persoanele care se ocupă cu aşa ceva. Nu îmi place mizeria şi mă deranjează foarte tare turiştii care lasă în urmă mormane de deşeuri pe spaţiile verzi.


Întrebări şi răspunsuri


Care sunt cele mai importante schimbări făcute în timpul căsniciei?


V. D. : Locul de muncă al soţului, în cadrul armatei, a făcut ca pe timpul căsniciei să ne mutăm cu locuinţa mai mereu prin ţară. Ne-am mutat de 11 ori între Giurgiu, Constanţa şi Bucureşti, dar cu seriozitate şi înţelegere am trecut peste toate.


Ce vă doriţi pentru viitor?


V.D.: Să fiu tot timpul lângă fetele mele. Ultima dată ne-am mutat de la Giurgiu la Bucureşti pentru că s-au stabilit fetele în capitală şi am zis să fiu lângă ele.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite