Râmnicu Vâlcea: Rromi din Valea Cheii terorizează intrarea în staţiunea Olăneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea: Rromi din Valea Cheii terorizează intrarea în staţiunea Olăneşti
Râmnicu Vâlcea: Rromi din Valea Cheii terorizează intrarea în staţiunea Olăneşti

Copiii fac gesturi obscene către autoturismele  care merg în staţiune, fură păsările localnicilor, sparg geamurile sau deteriorează alveolelor staţiilor de autobuz.

Satul Valea Cheii, poarta de intrare în staţiunea Olăneşti, este reclama „rău famată” pentru miile de turişti care intenţionează să-şi petreacă concediul în ceea ce pe vremuri era fieful „primilor tovarăşi ai ţări”. De-a parte şi de alta a şoselei ce duce către Olăneşti, zeci de copii de etnie rromă îşi fac veacul, mulţi stând în carosbil, spre disperarea şoferilor care trebuie să circule foarte prudent în zonă. Împreună cu agentul principal Lungoci Benone, de la Postul de Poliţie Păuşeşti Măglaşi, mergem la unul dintre grupuri. „Cel mai afurist dintre toţi e ăsta mic, Alexandru, de 12 ani, cu restul n-am prea avut probleme”, spune poliţistul arătând către „piticania” care-i sclipeau ochii numai la boacăne. „Mai mă fac şi eu că mă arunc în faţa unei maşini, dar în rest sunt băiat... cuminte şefu”, spune puştiul.

Smulg pahetele de biscuiţi din mâna copiilor

La câteva sute de metri distanţă, administratorul unui magazin, care din motive lesne de înţeles nu vrea să-i dăm numele, povesteşte. „Au intrat la mine în curte să fure bicicleta copilului şi s-au năpustit cu sapele pe casă, au spart geamul. Credeţi-mă că am văzut copiii care pleacă cu pachetul de biscuiţi din magazin şi ăştia, rromii, îl aşteaptă şi i-l smulg din mână, le iau banii copiilor mai  mici, când vin la şcoală”, spune femeia. Câteva sute de metri mai încolo, tuşa Zotica Ion, se vaietă când îl vede pe poliţist, spunându-i: „Ăsta mi-a arătat...” şi femeia spune denumirea populară a organului sexual masculin, arătând spre un puşti rrom, care când a auzit, a sărit ca ars. „Nu i-o domne!”. Femeia spune că i s-au furat şi patru raţe. „Aici nu se mai poate trăii, pe la porţi mi-au ciuruit gardul cu pietre şi aruncă cu
bolovani şi în geamurile de la casă”, se vaietă femeia.

„Cauciuc” atacă maşinile cu noroi

La casa lui Dumitru Nicolae şi a Poloniei Miclescu, cei saşe copii, fraţi, toţi prichindei, au în grija lor o fetiţe de doar câteva luni, pe care o poartă în braţe, ca pe o păpuşă. „Asta, „Cauciuc”, e capul răutăţilor, iar după descinderea făcută de numeroşi poliţişti în zonă, a doua zi, s-a apucat să dea cu mizerii în maşinile care treceau către staţiunea Olăneşti, spune subofiţerul Benone. Cu toate că poliţiştii stau cu ochii pe rromi, acţiunile lor antisociale nu contenesc! „Am zeci de dosare pe care le-am instrumentat, fie de furturi, fie de violare de domiciliu, dar legea nu ne ajută de niciun fel. Era bine altădată, când la Lg. 61, privind ordinea şi liniştea publică, dacă unul făcea o faptă antisocială şi nu avea bani să plătească, amenda se transforma în zile de arest. Acum îţi râd în nas că n-ai ce le face, iar domnii procurori le dau cu atâta uşurinţă doar amenzi pe care etnicii rromi nu le plătesc niciodată”, a spus cu năduf poliţistul. În urmă cu o săptămână, la sesizarea Prefecturii Vâlcea, la Valea Cheii a avut loc o acţiune de amploare, zeci de poliţişti de la Poliţia Municipiului Râmnicu Vâlcea, împreună cu efective ale Detaşamentului de Intervenţie Rapidă, au făcut o descindere în comunităţile de rromi de la Valea Cheii. S-au dat amenzi, li s-a pus în vedere că vor continua astfel de acţiuni, dar nimic nu pare să se schimbe în viaţa comuniţilor, extrem de sărace şi lipsite de educaţie. „Amezile pe care le are de încasat Primăria de la etnicii rromi din Valea Cheii se ridică la peste 100.000 lei, dar aceştia nu le plătesc  niciodată. Nouă ne distrug frecvent până şi staţiile de autobuz”, a spus viceprimarul Marcel Radi.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite