Noi biblioteci vâlcene vor fi dotate cu calculatoare şi internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

REALIZARE. În judeţul Vâlcea este în curs de derulare cea de-a treia etapă a proiectului „Biblionet- Lumea în biblioteca ta ". În cadrul acestui proiect susţinut de Bill şi Melinda Gates au fost admise încă 16 biblioteci publice care au întrunit condiţiile de eligibilitate.

Amenajarea bibliotecilor de la sate se face prin programul „Biblioteci globale", finanţat de fundaţia miliardarului Bill Gates. Iniţial, fundaţia lui Bill Gates a alocat 50 de milioane de USD pentru realizarea acesti program. Ulterior, suma a scăzut şi a ajuns la 30 de milioane de USD. România a fost aleasă pentru realizarea acestui proiect, dintr-un grup de şapte ţări. „Toţi bibliotecarii din localităţile vâlcene care vor fi incluşi în cadrul acestui proiect, vor beneficia de cursuri gratuite, oferite de Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul" Vâlcea, cursuri unde vor învăţa cum să folosească calculatoarele şi internet-ul", a precizat Valentin Smedescu, coordonatorul programului la nivelului judeţului Vâlcea. În cea de-a treia etapă a programului „Biblionet - lumea în biblioteca ta", din judeţul Vâlcea, încă 16 biblioteci publice, care au întrunit condiţiile de eligibilitate, au fost admise în cadrul proiectului.


Internet gratuit pentru cei de la sate


Bibliotecile vâlcene admise în etapa a III-a a programului Biblionet sunt din localităţile: Budeşti, Buneşti, Olanu, Zătreni, Lăcusteni, Câineni, Titeşti, Sineşti, Livezi, Vlădeşti, Costeşti, Amărăşti, Creţeni, Şuşani, la care se adaugă Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul", Sala internet pentru public. „Acest proiect este ca o mană cerească pentru noi. Ideal ar fi ca toate cele 76 de biblioteci din localităţile vâlcene să poată fi introduse în acest program. Primăriile sunt obligate să pună la dispoziţie un spaţiu curat şi decent pentru a fi amenajat biblionet-ul unde vor fi aduse calculatoare noi, performante", completează Valentin Smedescu. Bibliotecile selecţionate în program vor fi dotate cu calculatoare, soft-uri, imprimante, scannere, router wireless, proiectoare, ecrane pentru proiecţie. Astfel, cele 16 instituţii vor fi dotate cu calculatoare, dintre care cate 4 la 15 biblioteci comunale şi 10 la Sala Internet a Bibliotecii Judeţene Vâlcea. De asemenea, în perioada următoare, la Biblioteca Judeţeană Antim Ivireanul se vor desfăşura cursuri de pregătire a bibliotecarilor selecţionaţi în cadrul proiectului. Proiectul „Biblionet- lumea în biblioteca ta" a fost lansat oficial în ţara noastră în anul 2009.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite