Râmnicu Vâlcea: PORTRET - Nicoleta Mocan, a învins soarta pentru a cânta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicoleta e un exemplu de perseverenţă. Nimeni nu ar fi crezut că un copil cu probleme de auz poate cânta. Ea însă o face cu dăruire şi plăcere.

Despre Nicoleta Mocan nu ar fi spus nimeni că ar putea să îşi realizeze visul de a cânta, mai ales că, din fragedă copilărie, fetiţa suferă de probleme ale auzului. Perseverenţa şi pasiunea de care a dat dovadă de-a lungul timpului şi-au spus însă cuvântul. Un aparat auditiv şi foarte multă muncă au transformat-o pe Nicoleta din eleva tăcută şi timidă în una din tinerele speranţe ale folclorului vâlcean. „Mi-a plăcut şi îmi place foarte mult muzica populară. Chiar dacă înainte nu puteam auzi prea bine ritmurile melodiilor cred că le simţeam undeva în interiorul meu. Aparatul auditiv m-a ajutat să simt mai bine muzica şi apoi să reuşesc să o redau", spune fata. Nicoleta ne povesteşte cu plăcere că talentul şi dăruirea pentru muzica populară l-a moştenit de la mama ei, care în adolescenţă fusese dansatoare în mai multe ansamble populare dar care, din cauza vremurilor, a trebuit să lucreze pentru a-şi întreţine familia. „Pe mama am auzit-o prima data cântând şi tot ea m-a învăţat jocurile populare. Ea m-a ajutat foarte mult şi tot ea m-a susţinut atunci când i-am spus că vreau sa cânt", explică plină de recunoştinţă Nicoleta Mocan.


„O să trec peste toate obstacolele"


De doi ani Nicoleta repetă aproape zilnic alături de grupul folcloric Rrosiny, înfiinţat special pentru copiii talentaţi dar cu probleme sociale sau de sănătate. „Doamna Mariana Duţă, coordonatoarea grupului m-a învăţat foarte multe şi alături de ea am participat la mai multe recitaluri, am mers la televiziune şi am făcut multe întregistrări", spune cu mândrie Nicoleta Mocanu. Eleva de clasa a V-a povesteşte că ultima dată când a înregistrat melodii populare a fost în comuna Vaideeni, pentru o emisiune a unui post tv de muzică folclorică. „A fost o adevărată aventură pentru că, înainte de filmări am fost alături de colegii mei din trupă la o plimbare prin împrejurimi. Ghinionul meu a fost că, din prea mult entuziastm m-am împiedicat şi am căzut într-o baltă. Costumul meu popular, cu care urma să merg la filmări se murdărise şi la un moment dat am crezut că o să stau în spatele camerei şi nu în faţa ei. Din fericire am reuşit să găsim o soluţie şi totul a mers bine", povesteşte amuzată Nicoleta, care spune că în fiecare întâmplare aparent nefericită se poate găsi şi un lucru bun, care să te facă să mergi mai departe. Ea spune că unul din marile sale aspiraţii este să le dovedească tuturor că se poate face performanţă atunci când dorinţa este mare. „Cred că pot trece peste multe obstacole pentru a ajunge ceea ce imi doresc şi pentru a demonstra că se poate", afirmă cu tărie Nicoleta.

Întrebări şi răspunsuri:


Vrei să urmezi o şcoală de muzică?
N.M. Da, e visul meu să ajung la Liceul de Artă şi apoi, dacă mă va ajuta vocea şi norocul să încerc la o facultate de profil.


Unde ţi-a plăcut cel mai mult să cânţi?
A.V. Îmi place să cânt oriunde. Câteodată camerele de luat vederi mă intimidează dar trec uşor peste acest sentiment.


Ce-i place:Să îşi petreacă timpul liber la calculator. Spune că se relaxează în acest fel şi intră în contact cu prieteni din toată ţara.
Ce nu-i place: Urăşte ciorba şi dacă ar fi după ea ar elimina acest fel de mâncare din meniul de acasă. Cum nu poate, se mulţumeşte să o refuze la masă.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite