Râmnicu Vâlcea: Muncitorii sunt folosiţi ilegal de patronii firmelor aflate în insolvenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea: Muncitorii sunt folosiţi ilegal de patronii  firmelor  aflate în insolvenţă
Râmnicu Vâlcea: Muncitorii sunt folosiţi ilegal de patronii firmelor aflate în insolvenţă

De cele mai multe ori patronii nu îşi plătesc angajaţii, profitând că legea insolvenţei nu-i mai obligî să notifice Inspecţia Muncii.

Ultimul caz de acest gen a fost constatat de către Inspectorii de Muncă în comuna vâlceană Măldăreşti. Aici, un intreprinzător aflat în pragul falimentului a continuat timp de mai multe luni să facă producţie, şi să îşi folosească muncitorii fără să îi plătească în condiţiile în care, în procedura de insolvenţă în care se afla, îi era intrezis să mai deruleze activitate. Ion Nicolaescu, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vâlcea explică: „E vorba de o firmă ce producea cărămidă în comuna Măldăreşti. Am primit zilele trecute o sesizare de la patru persoane care spuneau că nu îşi mai primiseră banii de două luni şi că patronul îi ducea cu vorba de la o zi la alta. Verificările noastre la sediul societăţii au stabilit nu numai că se practica munca la negru, dar şi că cei 11 oameni găsiţi acolo lucrau pentru o firmă ce nu mai avea voie să îi folosească”.


Amenzi duble, pentru angajatori dar şi pentru lichidatori


Nicolaescu susţine că în acest caz s-a eludat legea de două ori, atât de firma din Măldăreşti cât şi de către societatea care se ocupă cu procedura de insolvenţă. „Nu s-au dat salariile, oamenii erau disperaţi când au venit la noi. La fel de grav este că şi lichidatorul firmei a încălcat legea pentru că trebuia să sisteze toate contractele de muncă fără nici un fel de procedură specială”, spune Nicolaescu. Şeful de la Inspecţia Muncii afirmă că l-a somat pe lichidator să plătească salariile şi că socieatea se va alege şi cu o amendă pentru muncă la negru. Administratorul firmei din Măldăreşti va fi şi el anchetat pentru evaziune fiscală, deoarece prin continuarea producţiei la fabrica de cărămidă a eludat legea insolvenţei şi a incercat să nu mai plătească unele contribuţii şi impozite către stat.


Practică veche ce se acutizează


Cazul de la Măldăreşti nu este singular. Lunar, inspectorii de muncă dau peste astfel de firme pe care proprii angajaţi le reclamă la ITM. „Practica insolvenţei este una veche şi o folosec cei care încearcă să scape de datoriile către stat. Problema este că în ultima perioadă aceste firme devin din ce în ce mai multe. Legea spune că odată aflate în insolvenţă, societăţile nu mai pot folosii angajaţii”, explică şeful de la Inspecţia Muncii. Cu toate astea o fac. Avantajul este enorm: in acest stadiu nu mai plătesc nimic spre stat, salariaţilor li se spune că trebuie să muncească pe bani mai puţini sau deloc, iar contribuţiile lor nu se mai virează deloc. În numai câteva luni, patronul unei astfel de firme poate acumula venituri substanţiale, neimpozabile.


Ce spune legea:
Recent, Legea Insolvenţei a fost modificată în sensul în care societatea ce face lichidarea nu mai este obligată să notifice Inspecţia Muncii atunci când salariaţii sunt concediaţi. În acest fel, la nivelul organelor de control nu există o situaţie clară a concedierilor din insolvenţă, singurele nereguli fiind sesizate chiar de salariaţii rămaşi pe drumuri.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite