Râmnicu Vâlcea: Mirajul Oltului, finanţat pe jumătate de UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locul unde va fi construit Mirajul Oltului
Locul unde va fi construit Mirajul Oltului

Pentru Aquaparcul din Călimăneşti Uniunea Europeană asigură doar 11 milioane de lei finanţare nerambursabilă. Consiliul Local va trebui să acopere cheltuielile neeligibile, iar primăria staţunii jumătate din valoare totală a lucrărilor.

„Mirajul Oltului", proiectul Aquaparcului din staţiunea Călimăneşti a fost acceptat la finanţare de către Comisia Europeană dar a suferit unele modificări când a venit vorba de câţi bani vor primii autorităţile din Vâlcea pentru lucrările de construcţie. Consiliul Judeţean Vâlcea a aprobat azi un document prin care îşi asumă modificările în schema de finanţare. Astfel, autoritatea judeţeană se obligă să plătească, în contul acestu proiect 6,7 milioane de lei reprezentând cota de TVA dar şi o serie de cheltuieli ce au fost respinse de la finanţare de către evaluatorii Comisiei Europene, în valoare de 6,1 milioane de lei. „La evaluarea proiectului s-a considerat că dotările centrului Aquaparc precum şi vaporaşul ce ar fi trebuit să facă curse pe Olt sunt chleltuieli neeligibile. Cu toate că am făcut o contestaţie la această decizie, evaluatorii au rămas pe poziţii, iar acum va trebui să plătim din bugetul propriu, în total o sumă de 12,8 milioane de lei", explică Ion Cîlea, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea. El mai spune că la cele aproape 13 milioane de lei, se vor adăuga încă 11 milioane din partea Consiliului Local din Călimăneşti, bani ce constituie confinanţarea de 50%. Uniunea Europeană va contribui la dezvoltarea Aquaparcului Mirajul Oltului cu suma de 11 milioane de lei, costul total al proiectului fiind de 34,9 milioane de lei.


Autorităţile mizează pe resursele geotermale


Autorităţile din Călimăneşti susţin că Aquaparcul, deşi este mai costisitor, va genera venituri serioase la bugetul local odată ce va intra in exploatare. „Vrem să atragem tinerii în staţiune iar pentru acest lucru mizăm pe resursele geotermale pe care le vom pune în valoare cu această investiţie. Va fi aici un aquaparc cu ştranduri termale, o cursă de vaporaş pe Olt", spune Ilie Nemeş, şeful serviciului Investiţii din primăria Călimăneşti.

 Unic în Oltenia


Atunci când va fi terminat, „Mirajul Oltului" va fi un Aquaparc unic în zona Olteniei. Proiectul a fost trimis spre finanţare în 2009 şi are în vedere construirea a cinci piscine speciale pentru copii şi pentru adulţi, a unei săli de fitness, a unui teren de minigolf, sală de masaj şi saună, dar şi o parcare de aproximativ 80 de locuri.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite