Matias Asconeguy, un sud-american la Râmnicu Vâlcea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

  Tânărul vine din Uruguay în cadrul unui program de voluntariat pentru mediu. Spune că îşi pregăteşte lucrarea de licenţă pe baza experienţei din România.

profil 

Născut - 8 decembrie 1988 în Montevideo, Uruguay.


Educaţie - Student la Ştiinţe Sociale la Universitatea din Montevideo.


Ideal-Să înveţe cât mai multe despre societatea din România.


  Matias vorbeşte surprinzător de bine limba română, în condiţiile în care se află în România abia din august anul trecut. „Am ajuns la Râmnicu Vâlcea pe 15 august 2010 prin intermediul Serviciului de Voluntariat European (EVS). Îmi amintesc că mi-am luat inima în dinţi şi am venit de peste ocean fără să ştiu în mod exact ce găsesc aici. Şocul cultural a fost unul foarte mare, dar, pentru că sunt o persoană adaptabilă am trecut foarte uşor peste asta", îşi aminteşte Matias. La numai 22 de ani, tânărul participă la diferitele proiecte ale EVS, care, anul acesta, sunt indreptate spre protecţia mediului. „Am aflat de faptul că pot fi voluntar în ţara mea natală, în timp ce predam lecţii de spaniolă şi engleză unor tineri care, şi ei la rândul lor, erau voluntari în cadrul EVS. Mi-am spus atunci că asta trebuie să fac şi eu, mai ales că asta însemna cel puţin pentru mine deschiderea unor orizonturi despre care nu ştiam până acum. În România, dar mai ales în Râmnicu Vâlcea, unde lucrez ca voluntar din luna august am descoperit foarte multe lucruri noi, în special în ceea ce priveşte cultura şi diferenţele culturale. Ca voluntar trebuie să te integrezi foarte repede dacă vrei să ai succes şi să reuşeşti să faci ceea ce ţi-ai propus", explică Matias.


„Mulţi tineri din Vâlcea vorbesc spaniolă bine"


  Tânărul uruguayan povesteşte că Râmnicu Vâlcea i-a plăcut foarte mult, dar că i s-a părut un oraş al discrepanţelor sociale. „Sunt multe diferenţe în ceea ce priveşte statutul social. Sunt mulţi oameni bogaţi dar foarte mulţi săraci care trăiesc la limita decenţei", concluzionează Matias. El spune că, o parte din lucrarea de licenţă pe care o pregăteşte pentru absolvirea facultăţii o va dedica experienţei sale din Râmnicu Vâlcea. Matias afirmă că în august anul acesta stagiul său de voluntariat în Râmnicu Vâlcea se va finaliza şi va trebui să se întoarcă acasă. Cu toate acestea spune că anul pentrecut în oraşul de la poalele Capelei i-a marcat în mod definitiv existenţa. „Îmi place foarte mult limba română şi de aceea am reuşit să o învăţ, spun eu, acceptabil. De asemenea mi-am îmbunătăţit şi cunoştinţele de limbă franceză de la colegii voluntari din Franţa", povesteşte Matias. Sud-americanul mai spune că a fost uimit să descopere că în Râmnicu Vâlcea foarte mulţi tineri vorbesc bine limba spaniolă. „Probabil că asta se datorează telenovelelor despre care am înţeles că sunt foarte populare în România. Am fost uimit să văd că mă pot înţelege cu mulţi dintre românii cu care lucrez, iar acest lucru arată că tinerii de aici sunt foarte receptivi", spune Matias.


Întrebări şi răspunsuri


Cu ce vei pleca acasă?


Cred că mă voi întoarce în Montevideo vorbind foarte bine limba română. Mai apoi este vorba de o experienţă pe care nu toţi tinerii de vârsta mea o dobândesc şi de care sunt, chiar şi acum, foarte mândru.


Cum ţi se par tinerii din România?


Sunt foarte deschişi şi receptivi. Îmi place că aproape cu toţi tinerii te poţi înţelege în limba engleză, iar majoritatea sunt întotdeauna gata să te ajute. Mulţi dintre ei au idealuri foarte înalte, iar acest lucru este important în viaţă.

Ce-i place

Să cânte la tobe. În Montevideo a luat lecţii de muzică, iar pasiunea sa este percuţia. Îi mai place să facă poze şi să citească reviste de ştiinţă.


Ce nu-i place

Să întârzie şi rateze o întâlnire importantă. Spune că nu îi plac oamenii care se supără uşor şi nici cei care nu rezistă la stress.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite