Râmnicu Vâlcea:Mădălina Persu a obţinut medalia de aur la Olimpiada Mondială de Matematică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea:Mădălina Persu a obţinut medalia de aur la Olimpiada Mondială de Matematică
Râmnicu Vâlcea:Mădălina Persu a obţinut medalia de aur la Olimpiada Mondială de Matematică

  De la întâi septembrie Mădălina Persu va studia matematica pură şi matematica aplicată la Universitatea Harvard din oraşul Cambridge, statul Massachusetts, din Statele Unite ale Americii. 


   Mădălina Persu povesteşte că de mică a fost atrasă de jocurile logice şi de puzzleuri. „Nu prea aveam jucării, mai mult cărţi cu ilustrate, dominouri şi alte obiecte care să dezvolte inteligenţa. În clasa I când am început să studiez matematica am fost instantaneu atrasă de ea”, povesteşte Mădălina. Studiile primare şi gimnaziale le-a făcut la Şcoala Tudor Vladimirescu din Drăgăşani. În clasa a III-a a început să participe la concursurile de matematică. „Eu concuram cu elevi din clasa a IV-a pentru că la acea vreme nu erau concursuri şi la clasa a III-a şi aceste competiţii m-au ajutat mult”, spune studenta.

  Răsplătită cu aur la mondiale


  În clasa a VII-a, Mădălina a participat pentru prima dată la Olimpiada Naţională de Matematică. S-a calificat în lotul naţional al României, participând la Olimpiada Balcanică de Matematică alături de alţi cinci elevi. „Am obţinut medalia de aur la Balcaniadă, la juniori, în clasele a VII -a şi a VIII-a. Am fost primul copil al României care a luat aur la juniori şi sunt singura fată din ţară care are două medalii de aur la această olimpiadă”, declară Mădălina. Datorită rezultatelor obţinute, drăgăşeneanca a fost chemată la sfârşitul clasei a VIII-a să urmeze liceul la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, profilul matematică-informatică. În clasa a XI-a a participat la Olimpiada Internaţională de Matematică, la care au participat elevi din 100 de ţări, unde a obţinut medalia de argint. „Anul acesta, în Germania, am participat între 13-22 iulie, la Bremen, la Olimpiada Mondială de Matematică, unde am luat medalia de aur. Au participat 565 de elevi din 104 ţări”, ne spune Mădălina.


  Va studia în continuare matematica


  Din iarnă, Mădălina s-a înscris la trei facultăţi din străinătate ca să urmeze studiile. A intrat la toate, dar a ales să rămână la Universitatea Harvard din SUA. „O să studiez matematică pură, dar şi aplicată. Am bursă, dar ea nu acoperă decât masa, cazarea şi studiul. Drumul până acolo în cei patru ani costă 35.000 de lei şi nu am această sumă”, povesteşte studenta. Mama Mădălinei este casnică, iar tatăl lucrează la jandarmi. Dacă nu va face rost de bani tatăl Mădălinei va face un împrumut ca să o ajute. Mădălina va pleca în SUA pe 20 august pentru că s-a înscris la un program în cadrul căruia va face curăţenie în campus câte zece ore pe zi ca să strângă bani de buzunar, iar pe întâi septembrie va începe cursurile. Mădălina a fost ajutată cu 4.000 de lei de Consiliul Judeţean Vâlcea ca să meargă în SUA.       

 ce-i place 
 „Să citesc, să aflu lucruri noi şi să fiu independentă. Sunt econoamă şi cheltuiesc doar pentru strictul necesar. Ador să mănânc toate genurile de mâncare pe care le face mama şi o să îi duc dorul în SUA”.

ce nu-i place
„Să pierd timpul degeaba şi să mă bată cineva la cap. Nu îmi place orezul pentru că am tot mâncat patru ani la cămin şi îmi ajunge pentru toată viaţa”.

Întrebări şi răspunsuri


Care sunt cele mai importante premii obţinute la Olimpiadele de Matematică?

M.P.:  Două medalii de aur la juniori, la Balcaniadă, o medalie de argint la Olimpiada Internaţională şi una de aur la mondiale.


Care e dorinţa ta cea mai mare?


M.P.: Să îmi las numele în istoria matematicii prin activitatea mea de cercetare şi mi-ar plăcea ca România să îşi ofere condiţii propice dezvoltării mele şi să pună accent pe oamenii de valoare ca într-un viitor cât mai apropiat sau îndepărtat să mă întorc în ţară.


NĂSCUTĂ –  6 octombrie 1990, în municipiul Drăgăşani, judeţul Vâlcea


STUDII – A absolvit Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti şi a intrat la Universitatea Harvard din SUA


EXPERIENŢĂ -  A terminat 12 clase numai cu media zece şi a luat BAC-ul cu nota 9,91


IDEALURI – Vrea să rămână printre cei mai buni matematicieni din lume

 profil

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite