Marian Mirel Nacu primeşte aplauze pentru virtuozitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul violonist are drept modele maeştri ai viorii şi nu s-ar desprinde de portativ nici atunci când este obosit.

NĂSCUT. 19 august 1997 la Drăgăşani.
STUDII. Este elev în clasa a VII-a la Liceul de Artă.
IDEALURI. Îşi doreşte să devină un muzician renumit.


Povestea lui Marian începe cu câţiva ani în urmă, când dintr-o întâmplare a asistat la un concert de muzică populară susţinut de o formaţie locală. „Mi-a plăcut atât de mult muzica pe care ei o cântau, atmosfera aceea de spectacol şi am decis că trebuie să urmez şi eu această carieră", povesteşte băiatul. După ce a mers la mai multe concerte de folclor, dar şi îndrumat de părinţii săi, Marian a hotărât să se înscrie la câteva cursuri de vioară. „Acest instrument muzical, vioara, a fost cel care m-a atrs cel mai mult. Mi-am dorit să pot să îl studiez ca să îi pot descifra toate tainele", completează elevul. În urmă cu mai bine de jumătate de an, visul micuţului a devenit realitate. „L-am cunosut pe maestrul Ion Drăguşin şi am început cu dumnealui orele de muzică. La început, pot să spun că a fost mai greu până m-am acomodat cu instrumentul, dar acum totul este bine", povesteşte Marian Nacu. Băiatul mărturişeşte că folclorul oltesc este cel care îl atrage cel mai mult. „Simt că muzica oltenească este cea care mă reprezintă cel mai bine. Melodia mea preferată este „Sârba oltenească" şi după câteva ore de muncă, am reuşit să o interpretez corect la vioară", afirmă elevul. Până în prezent, Marian a participat şi la câteva spectacole organizate la Liceul de Artă din Râmnicu Vâlcea. „Am avut şansa să merg la spectacole, la noi în şcoală, unde am interpretat melodii din folclorul tradiţional românesc. M-am simţit extraordinar pe scenă şi mi-aş dori să repet cât mai curând această experienţă", completează Marian Nacu.


Nicolae Botgros, modelul său


La şcoală, băiatul studiază muzica cu unul dintre cei mai buni profeori de la Liceul de Artă, Petrică Sima. „Este un om deosebit şi un porfesor foarte bun. Are foarte multă răbdare şi ştie să ne introducă într-o lume deosebită, cea a muzicii. Este pentru mine unull dintre dascălii pe care îi admir cel mai mult", afirmă elevul. Un alt model, de a cărui carieră este fascinat, este maestrul Nicolae Botgros. „Este un artist desăvârşit, extraordinar de talentat. Dirijor, violonist de mare valoare care a ştiut însă să rămână un om modest. Îl apreciez foarte mult şi îmi doresc din tot sufletul să ajung şi eu cândva la fel ca dumnealui", mărturiseşte Marian Nacu. Pe viitor băiatul îşi doreşte să progreseze în muzică şi să ajungă să facă parte dintr-un ansmblu folcloric. „Studiez vioara câteva ore pe săptămână, chiar şi acum în vacanţă, pentru că vreau să devin din ce în ce mai bun. Mi-aş dori să pot face parte dintr-un ansamblu folcloric şi să merg astfel la concerte şi la festivaluri", afirmă Marian.


Întrebări şi răspunsuri
Ce spun prietenii tăi despre pasiunea ta pentru folclor?
„Mă încurajează şi îmi spun să merg mai departe, să nu mă dau bătut. Eu sunt o persoană ambiţioasă şi îmi place ca atunci când încep un lucru să îl duc la sfârşit cu bine. Prietenii mă cunosc destul de bine şi sunt alături de mine".


I-ai încuraja pe copiii şi pe tinerii de azi să asculte muzică tradiţională?
„Da, din toată inima. Din păcate, ştiu că sunt mai puţin tineri care preferă muzica populară dar, în timp, cred că folclorul va câştiga mai mult teren. Consider că fiecare om trebuie înainte de toate să îşi cunoască rădăcinile, tradiţiile şi limba".


Ce-i place
Îi place să studieze, să cunoască cât mai multe lucruri din diferite domenii. De asemenea, îi plac filmele bune şi se delectează ascultând folclor. Îi place să socializeze cu pretenii săi.
Ce nu-i place
Nu suportă să fie certat pe nedrept. Nu-i plac persoanele mincinoase şi cele care nu au sunt punctuale. Nu agreează oamenii violenţi.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite