Râmnicu Vâlcea: PORTRET - Maria Sinescu Creşte căpşunile ca pe proprii copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este unul dintre puţinii cultivatori de căpşuni din localitatea Mihăeşti. Faptul că are cele mai frumoase şi mai aromate căpsuni se datorează unui secret: vorbeşte cu ele precum cu proprii copii.

Maria Sinescu este unul dintre puţini cultivatori de căpşuni din Mihăeşti. „Mai suntem doar trei căpşunari în tot satul. Tinerii preferă să plece şi să culeagă căpşunii altora, în Spania sau prin alte ţări, decât să realizeze propria recoltă", spune cu supărare. Maria a învăţat secretele căpşunului când, rămasă fără un loc de muncă şi cu o sănătate şubredă, din cauza unor afecţiuni cardiace, a trebuit să-şi găsească o sursă de existenţă. „Căpşunile am început să le cultiv în urmă cu zece ani, dar de la an la an am mărit suprafaţa. Acum am o suprafaţă de 2.000 m.p. " Ca să-şi uşureze munca, Maria şi-a cumpărat un motocultor, iar căpşunilor le-a învăţat toate secretele.


Vorbeşte cu plantele


„Este bine ca să cultivi căpşunile înfigându-le în pământ cu ţăpuşul, la o adâncime de zece centimetri, şi nu puse cu sapa, iar distanţa între ele să fie de 25 de cm. Când le culegi, este bine să nu fie umezeală, iar sub stratul de căpşuni se pun totdeauna paie astfel încât frunctul să nu atingă de pământ. Cu toate eforturile depuse, sunt ani buni şi alţii mai puţini buni pentru cultivatorii de căpşuni care şi-au subţiat serios rândurile", povesteşte Maria. Pe lângă căpşuni, femeia mai cultivă şi răsaduri. Nu de puţine ori când ajunge cu produsele ei la piaţă, mulţi o invidiază. „Cresc răsadurile şi căpşunii ca pe proprii mei copii. Când sunt în solar sau pe câmp, vorbesc cu plantele, dialoghez cu ele. Aceasta este o plăcere a mea".


Se poate trăi din cultivarea căpşunilor


Dacă poţi trăi din cultivatul căpşunilor sau a răsadurilor, Maria Sinescu spune că acest lucru se poate. „Totul este să nu fii zgârcit şi când mergi la piaţă să nu-ţi mănânci de sub unghie. Trebuie să laşi să treacă de la tine, să-i dai omului să guste sau să pui mai mult, cu dou-trei căpşuni, la cântar şi toate astea se vor întoarce către tine. Există ceva, acolo sus, unde oamenii buni îşi primesc răsplata după faptele lor. În viaţa asta, totul se plăteşte". Maria Sinescu este mândră de soiurile de căpşuni pe care le cultivă. „Căpşuna este ca şi sufletul omului. Eu zic că am cele mai aromate fructe şi, mai mult decât atât, au o culoare, un luciu aparte". Femeia a încercat să-i înveţe pe tinerii din comună cum să facă o afacere din cultura căpşunului, dar rezultatele s-au lăsat aşteptate. „Dacă azi nu ai chef să intri în grădină, mâine s-ar putea să intri degeaba. Este muncă la căpşuni şi dacă faci totul ca pe o povară, nu o să ai niciodată rezultate", a mai spus cultivatorul celor mai frumoase căpşuni din zonă.


Ce-mi place
Sunt o fire veselă, plină de viaţă şi iubesc totdeauna natura. Nimic nu este mai plăcut decât să munceşti la câmp şi să auzi păsărelele cum cântă, să priveşti fiecare plantă de lângă tine.


Nu-mi place
Nu mă uit la televizor şi nu vreau să aud ştirile care să ne amărască şi mai mult viaţa. Nu-mi sunt dragi oamenii zgârciţi şi aceia care nu ştiu să iubească tot ceea ce ne oferă natura.


Întrebări şi răspunsuri


Cum trebuie să te comporţi cu cumpărătorul să-ţi aleagă, la piaţă, produsul tău?
M.S. În primul rând trebuie să-i oferi calitate. Asta înseamnă respect faţă de cumpărător şi faţă de tine. Iar dacă îi spui cât de mult tu iubeşti ceea ce faci şi că respecţi natura pentru ce-ţi oferă, l-ai câştigat drept client.
Există totuşi o piaţă a producătorului?
M.S. La piaţă găseşti, din păcate, mai mulţi comercianţi decât producători. Aceştia sunt cei care impun preţul şi ale căror reguli sunt altele decât ale omului care trudeşte. Atâta timp cât mai pot să vând, nu mă voi da bătută.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite