Râmnicu Vâlcea: Mihai Manda,profesorul pasionat de performanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea: Mihai Manda,profesorul pasionat de performanţă
Râmnicu Vâlcea: Mihai Manda,profesorul pasionat de performanţă

A fost unul dintre co-autorii unui manual pentru clasa a VII-a. Este implicat în proiecte educaţionale, iar elevii săi au obţinut premii importante la concursurile de geografie la care au participat.

Profesorul vâlcean povesteşte că pasiunea sa pentru geografie l-a apropiat foarte mult de elevii săi. „Ca dascăl, dacă vrei să îţi apropii elevii trebuie să şti cum să comunici, să le vorbeşti pe înţelesul lor, dar şi să te pui la mintea copiilor”, spune Mihai Manda. Dascălul spune că activităţile extraşcolare în care încearcă să îi implice pe toţi şcolarii în timpul liber, sunt un succes. „Eu nu sunt de acord cu manifestările acelea pioniereşti, în care elevii se întâlneau la statuie şi trebuiau să execute nişte comenzi. Copiii mei sunt implicaţi în tot felul de activităţi în care trebuie să se descurce singuri, dar şi să ia decizii singuri”, completează profesorul de geografie.


Elevii, a doua familie


Cele mai frumoase momente pentru un dascăl sunt atunci când copiii pregătiţi de el se întorc cu premii de la concursurile la care participă. Profesorul Mandea spune că de câţiva ani de zile, echipajele pregătite de domnia sa au câştigat locuri fruntaşe la competiţiile din toată ţara. „Elevii mei sunt practic a doua mea familie, iar ei ştiu lucrul acesta. Eu le explic întotdeauna că la şcoală suntem toţi o mare familie, în care niciodată nu se iau decizii fără se să consulte toţi membrii”, completează profesorul Mihai Mandea. „Şcolarii mei ştiu că eu am fost un om simplu care a muncit foarte mult până a ajuns ceea ce este astăzi. Prima mea meserie a fost cea de lăcătuş mecanic, dar ulterior, am intrat la facultate şi am început această profesie minunată”, povesteşte Mihai Manda. De-a lungul anilor, şcolarii pregătiţi la geografie de profesorul Mandea au reuşit să obţină performanţe deosebite. „Mândria mea ce mai mare este Cătălina Jugrăvescu pe care eu am pregătit-o în urmă cu câţiva ani şi care mi-a fost elevă din clasa a V-a şi până în clasa a VIII-a. Tânăra a reuşit să obţină anul acesta locul I pe ţară la la olimpiada de geografie. Ea este acum în clasa a X-a şi s-a axat numai pe studiul acestei materii”, povesteşte profesorul Mihai Manda.  Profesorul mai spune că elevii săi sunt năzdravani şi trebuie să îţi placă foarte mult această profesie pentru a reuşi să faci performanţă. „Copiii percep foarte multe informaţii şi ştiu cum să ajungă foarte repede la ele. Din păcate, tinerii nu mai sunt atraşi de literatură, de o carte bună pe care să o citească, ei preferând să rezolve toate problemele la calculator. Eu încerc să îi atrag pe copii să lucreaze în echipe şi să se implice cât mai mult în activităţile extraşcolare”, mai spune dascălul.  

 
Întrebări şi Răspunsuri


Ce credeţi despre învăţământul românesc din anul 2009?

Cred că ar mai fi multe de făcut, dar mi-ar plăcea ca dascălii să acorde mai multă importanţă activităţilor practice. Cred că dacă reuşim să implicăm elevii în tot felul de proiecte şi concursuri extraşcolare, reuşim să scoatem ce este mai bun din ei.


Cum vă încărcaţi bateriile, după o zi petrecută la şcoală cu elevii?


Sunt un familist convins şi cea mai mare bucurie şi realizare a mea este familia, soţia mea şi băieţelul meu. Alături de ei petrec cele mai frumoase momente şi aşa reuşesc să merg mai departe şi să mă dedic pasiunii mele pentru geografie şi elevilor mei.


Ce-i place

Îmi place să joc fotbal cu prietenii, dar şi să mă plimb alături de cei dragi. De asemenea, ador să vizitez cât mai multe locuri pitoreşti şi oraşe din ţară.

Ce nu-i place

Nu i-a plăcut niciodată mămăliga şi peştele. Deasemenea, spune că nu suportă ipocriţii, oamenii care se ascund după deget şi nu spun lucrurilor pe nume. Principiul său de viaţă este: ca să fiu respectat, trebuie să respect eu însumi. 


Profil


Născut
8 noiembrie 1969, Râmnicu Vâlcea


Educaţie

 Facultatea de Geografie şi Turism din Sibiu, cursuri de perfecţionare şi Masterul


ExperienţăPredă geografia din anul 1990


Familie
Căsătorit, are un băieţel

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite