Râmnicu Vâlcea: Mănăstirea Cozia este cea mai vizitată din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea: Mănăstirea Cozia este cea mai vizitată din România
Râmnicu Vâlcea: Mănăstirea Cozia este cea mai vizitată din România

Străjuind de peste 600 de ani intrarea pe Valea Oltului, mănăstirea aflată în imediata vecinătate a drumului E 81 ce leagă Râmnicu Vâlcea de Sibiu este cel mai vizitat lăcaş de cult din ţară.

Întrun  peisaj de un pitoresc aparte, pe malul drept al bătrânului râu Alutus, Oltul zilelor noastre, Mânăstirea Cozia este de la o zi la alta tot mai des vizitată de turişti nu doar din ţară, dar şi din străinătate. „Aproape că pe timpul verii nu este zi în care să nu poposească aici turişti italieni, spanioli, germani, toate naţiile pământului. Curiozitatea lor este una fără margini. Vor să ştie tot despre acest sfânt lăcaş, mai ales că aici se află mormântul marelui voievod Mircea cel Bătrân şi al mamei altui mare domn, Mihai vodă Viteazul. Puternic leagăn de cultură, aici a funcţionat prima şcoală mănăstirească, încă de la 1415”, ne-a spus cel mai bătrân preot de la Cozia, părintele Pahomie Apostolescu.

Se va extinde muzeul mănăstirii

Oricine ar trece pragul mănăstiri îşi poate da seama că aici este o mână de buni gospodari. Actualul stareţ al lăcaşului, părintele armandrit dr. Vartolomeu Androni este nu doar un om cu mare credinţă, dar şi un foarte bun organizator. „Este priceput, cu multă putere de muncă. După ce vom termina construcţia chiliei în care se vor muta fraţii călugări, la parterul tuturor clădirilor, în fiecare cameră se va extinde actualul muzeu al Mănăstiri, istoria Coziei find pusă la dispoziţia tuturor celor care îi trec pargul. Acest muzeu se va finaliza mai devreme de un an de zile. Şi nu sunt puţini vizitatorii, materialele fiind deja pregătite la Bucureşti! Într-o revistă de specialitate se spune că acest lăcaş de cult este cel mai vizitat din România”, spune cu voacea blândă acelaşi părinte Pahomie. În cartea de onoare a mănăstirii au semnat de-a lungul vremurilor de la fostul preşedinte al României, Nicolae Ceauşescu, la actualul preşedinte, dar şi oameni din toate sferele vieţii sociale, culturale. „Ceea ce este încrezător pentru credinţa creştin ortodoxă este că aici vin şi foarte mulţi tineri să se roage”, a mai spus nonagenarul părinte.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite