Râmnicu Vâlcea: Mămicile de etnie rromă „uită” să-şi vaccineze copiii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea: Mămicile de etnie rromă „uită” să-şi vaccineze copiii
Râmnicu Vâlcea: Mămicile de etnie rromă „uită” să-şi vaccineze copiii

Multe dintre „opozante” se tem să nu facă complicaţii copiii lor şi să nu rămână cu sechele pentru totdeuna.Deşi obligatorie, măsura nu pate fi impusă părinţilor bebeluşilor.

Până pe 31 iulie se desfăşoară campania de vaccinare a copiilor, campanile care vizează micuţii cu vârste cuprinse între 0 şi 3 ani ce locuiesc în judeţul Vâlcea. „Programul Naţional de Imunizări, la nivelul judeţului Vâlcea, are loc lunar, sub forma micro-campaniilor şi se desfăşoară în ultima săptămână din lună”, a precizat doctorul Ion Mihail, directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vâlcea. Acţiunea prevede ca medicii de familie să verifice registrele de vaccinări, să completeze toate rubricile şi să le informeze pe mămici privind importanţa acestor vaccinări. În această perioadă reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Vâlcea vor organiza o serie de întâlniri pe zone, cu medicii dispensarelor arondate marilor spitale. „La finele săptămânii trecute, am avut întâlniri cu medicii a 17 dispensare arondate Spitalului Bălceşti, dar şi cu cei ce ţin de Spitalul Horezu. De asemenea, ne-am întâlnit şi cu medicii ce aparţin dispensarelor din Ţara Loviştei. În ceea ce priveşte cadrele medicale din localităţile arondate Spitalului Judeţean de Urgenţă, acestea trebuie să se prezinte, personal, la sediul DSP Vâlcea, pentru a ridica dozele de vaccin”, a completat directorul adjunct al DSP Vâlcea. „Eu am pe lista de pacienţă foarte mulţi copii de etnie rromă, ale căror mămici nu vin să-i vaccineze. Deşi legea îi obligă să-şi vaccineze copilulul cu vaccinurile standard, nu există nicio posibilitate de a-l oblige pe părinte să facă acest lucru”, a spus un medic sub protecţia anonimatului.

Micuţii vor fi vaccinaţi împotriva dizenteriei şi a tusei convulsive

La sediul DSP există în acest moment cantitatea necesară de vaccinuri astfel încât, medicii de familie pot să solicite dozele de care au nevoie. „Întotdeauna le-am explicat mămicilor ai căror bebeluşi îi am în grijă cât de importante sunt aceste vaccine şi că ele nu trebuie neglijate în vreun fel. Copiii până la doi ani, trebuie atent monitorizaţi, iar dacă se întâmplă să nu poată face vreun vaccin la timpul potrivit, eu îi reprogramez negreşit pentru o dată ulterioră”, a declarat doctorul pediatru Felicia Berbece, medic la dispensarul din localitatea Bujoreni. Din păcate, sunt şi mame care nu au încredere în sfaturile medicilor şi care neglijează aceste vaccine foarte importatnte pentru sănătatea copiilor. „Nu am încredere în vaccinul administrat copiilor, dar am fost cu micuţul meu la medicul de familie şi până la urmă i le-am făcut pe toate, pentru că doctoriţa mi-a explicat că sunt foarte bune. Sunt sceptică, pentru că am cunoscut un caz, când un micuţ a rămas paralizat după ce i s-a administrat un astfel de vaccin”, a declarat Corina Popa, o mămică din Râmnicu Vâlcea.

„Le-am explicat mămicilor ai căror bebeluşi îi am în grijă cât de importante sunt aceste vaccine şi că ele nu trebuie neglijate”, medicul pediatru, Felicia Berbece.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite