Râmnicu Vâlcea: Mădălina Stroescu militeaza pentru democraţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Promovează valorile europene, îşi ajută colegii să-şi întocmească un cv după cele mai noi cerinţe şi îi învaţă pe pensionari să folosească tainele calculatorului.

Dincolo de orele de curs, Mădălinei i-a plăcut să interelaţioneze cu oamenii, să comunice, să promoveze valorile europene. „Trăim într-o ţară pe care ne-o dorim cu adevărat civilizată, iar acţiunile de voluntariat, cursurile la care m-am înscris au avut menirea de a mă face să mă raportez la o Europă pe care să o vedem nu doar prin prisma noastră, de români, ci de cetăţeni ai unui continent". Începând cu anul 2009, Mădălina s-a înscris la Centrul „Europe Direct", un proiect al Bilbliotecii Judeţene „Antim Ivireanul", prilej cu care a popularizat în rândul tinerilor oportunităţile de a deveni cetăţeni ai bătrânului continent. Primii cărora Mădălina le-a împărtăşit din experienţa ei de „profesor" în comunicare au fost colegii din clasele a IX-a şi a XII-a de la Colegiul Naţional „Alexadru Lahovari".


CV-ul pentru Europa


Despre calitatea sa de formator, Mădălina ne-a spus: „Le-am explicat colegilor mei despre cv-ul pe care trebuie să-l aibă pentru a fi promovaţi în UE. Le-am vorbit despre necesitatea învăţării unei limbi de mare circulaţie, cum să se prezinte în faţa angajatorilor, cum să caute pe site-uri să-şi găsească un loc de muncă sau să găsească organizaţii care să-i ajute să se dezvolte în funcţie de aptitudinile fiecăruia. Un lucru extrem de important este ca fiecare dintre cei care aspiră să acceadă pe treaptele valorilor europene, trebuie să-şi cunoască abilităţile şi să fie implicat în cât mai multe activităţi extraşcolare", povesteşte.


Expert în IT pentru pensionari


Mădălina i-a învăţat pe pensionari, tot prin intermediul unui proiect derulat prin intermediul Bibliotecii Judeţene, cum să folosească calculatorul. „Din cei 17 pensionari care erau înscrişi în acest proiect, eu m-am ocupat de unul dintre ei. Doamna Rodica Niţoiu, fostă învăţătoare, avea două fiice, una plecată în SUA, iar cealaltă în Mare Britanie, cu care nu putea comunica prin intermediul internetului întrucât nu avea noţiunile de început în limbajul calculatoarelor. După terminarea cursului, bucuria de a-şi da întâlnire şi pe messenger cu fiicele plecate la mare distanţă, a fost şi a rămas una fără seamăn" , ne povesteşte. Mădălina lucrează acum la un proiect intitulat „Tineret în acţiune" prin care vrea să-i consilieze pe adolescenţi în legătură cu cariera profesională pe care vor să o îmbrăţişeze. „Nu este îndeajus să vrei să te faci arhitect, de exemplu, trebuie să dai dovadă că ai o serie de aptitudini pentru acest lucru. În fiecare meserie condiţia este să fie omul potrivit, la locul potrivit", povesteşte.

Întrebări şi răspunsuri
Tu eşti elevă la uman, dar cum te împaci cu ştiinţele tehnice?
IMS. Poate părea paradoxal, dar îmi place foarte mult şi matematica şi cred că aş putea vorbi chiar de o matematică umanistă, pe care profesori de mare calibru ştiu să o predea. . Pe viitor aş vrea să urmez o facultate cu profil economic.


Plecarea oriunde în Europa este o scăpare de la calvarul pe care-l trăim?
IMS. Soluţia nu este nici pe departe aceasta. Eu militez pentru promovarea valorilor care nu ţin nici pe departe de un teritoriu, ci sunt valori universale. Vreau ca noi, românii, să intrăm în competiţie cu ei.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite