Râmnicu Vâlcea: Pe Valea Lotrului nu ai unde pune cortul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea: Pe Valea Lotrului nu ai unde pune cortul
Râmnicu Vâlcea: Pe Valea Lotrului nu ai unde pune cortul

Edilul din Voineasa spune că terenurile aparţin obştilor de moşneni, cărora li s-a pus în vedere amenajarea zonelor de campare.

Zecile de turişti care vin pe Valea Lotrului, n-au pe nicăieri o zonă de campare special amenajată. Veniţi de oriunde din ţară, oamenii îşi aşează corturile care pe unde apucă, iar în urma lor se ridică munţi de mizerie. Primarul din Voineasa, una dintre localităţile de munte care este călcată de zeci de turişti, ne-a spus: „Noi nu avem niciun spaţiu de campare, pentru că toate terenurile unde vin turiştii şi îşi pun corturile aparţin fie proprietarilor, fie obştilor de moşneni. Noi le-am înaintat adrese tuturor să identifice aceste zone, să le amenajeze, dar pentru că anul acesta sezonul turistic este pe sfârşite, le-am impus ca anul viitor să se pună la punct” , a spus primarul din Voineasa, Gheorghe Dobrin.

Se caută locuri unde se pot amplasa... toalete

Şeful Serviciului Salvamont Vâlcea, Mircea Lera, un împătimit al muntelui, susţine că în urma turiştilor dezastrul lăsat este unul fără margini şi nu de puţine ori, voluntarii sau iubitorii în sensul adevărat ai munţilor sunt nevoiţi să facă curăţenie după turişti. „Dacă s-ar amenaja vetre de foc, dacă ar exista toalete, s-ar monta coşuri de gunoi şi s-ar percepe taxe de campare, aşa cum este în lumea civilizată, cu siguranţă ar arăta altfel aceste ţinuturi. Turiştii ar fi responsabilizaţi şi nu s-ar mai comporta ca în crâng. Noi chiar am primit o adresă din partea Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România să identificăm locurile unde se pot monta toalete”, a spus Lera. Primarul din Voineasa spune că mai trimite, ori de câte ori crede de cuviinţă, pe cei doi centralişti de la centrala termică să strângă gunoaiele în urma turiştilor.

Culegătorii de fructe „schimonosesc” munţii

Peisaje foarte frumoase ale munţilor Lotrului sunt „schimonisite” nu doar de turişti, dar şi de culegătorii de ciuperci sau fructe de pădure. „Ei sunt stăpânii munţilor şi lasă în urma lor adevărate dezastre. Dacă locurile lor de campare ar fi bine delimitate şi nu aţi mai vedea  în zona Voineasa sau Petrimanu faţa atât de schimonosită a munţilor”, a mai spus Lera, unul dintre cei care respectă pe „Măria sa, Muntele”, cum îi place să spună. Unul dintre turişti, Marian Iacobescu, din Craiova, venit cu familia, la cort, pe malul Lotrului, afrima: „Dacă vrei să pui undeva resturile după o masă copioasă, n-ai unde să le arunci. De vetre pentru grătar, dau toalete ecologice, haideţi să fim serioşi. Păi dacă azi pun cabina, din plastic a unei toalete, peste noapte ori dispare ori i se dă foc”, sune turistul convis că educaţia civică este un pic mai mare decât la nivelul genunchiului broaştei.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite