Râmnicu Vâlcea: Locurile de muncă devin din ce în ce mai periculoase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea: Locurile de muncă devin din ce în ce mai periculoase
Râmnicu Vâlcea: Locurile de muncă devin din ce în ce mai periculoase

Luna trecută inspectorii ITM au descoperit sute de nereguli la securitatea în muncă.

Două accidente mortale şi zeci de incidente la locul de muncă au fost înregistrate în iulie în judeţ. Lucrătorii nu ţin cont de normele de protecţie a muncii, iar firmele nu se obosesc să asigure oamenilor condiţii de siguranţă. Doi oameni şi-au pierdut viaţa la locul de muncă în luna trecută pentru că nu au respectat unelel norme elementare de siguranţă. Accidentele petrecute a serviciu s-au înmulţit în această perioadă, inspectorii de muncă având de anchetat zeci de astfel de evenimente neplăcute. Ion Nicolaescu, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vâlcea spune că doi oameni şi-au pierdut viaşa la serviciu pentru că nu au respectat abc-ul siguranţei. „Primul incident a avut loc la o firmă de construcţii din Râmnicu Vâlcea. Aici un bărbat în vârstă de 67 de ani a îmcercat să umfle cauciucul unui camion şi a fost lovit de o siguranţă prinsă pe janta maşinii. Decesul a survenit pe loc, piesa din metal lovindu-l pe om în cap”, relatează inspectorul şef. Omul era pensionar, însă pentru a-şi rotunji veniturile lucra cu jumătate de normă pe un şantier ca şofer. Accidentul este în continuare cercetat de către procurori şi ITM pentru a se stabilii vinovăţiile în acest caz.

Electrocutat, a căzut de pe stâlpul de înaltă tensiune

Al doilea caz de accident mortal de muncă este cel semnalat zilele trecute în comuna vâlceană Milcoiu. „Victima lucra la un operator de cablu şi a urcat pe un stâlp din reţeaua de joasă tensiune pentru a racorda un abonat. Când a ajunst la o înălţime de 6 -7 metri, bărbatul de 39 de ani a atins un fir a cărui izolaţie era defectă. Din cauza şocului a căzut de la acea înălţime şi a suferit un traumatism cranio-cerebral care i-a fost fatal”, explică Nicolaescu. Şeful de la inspecţia muncii spune că aceste accidente puteau fi evitate dacă se ţinea cont de unele norme simple şi de bun simţ. „Spre exemplu lucrătorul de la  firma de cablu nu purta o coardă de siguranţă care i-ar fi putut salva viaţa. La fel echipamente de protecţie simple dar obligatorii, cum ar fi mănuşile izolatoare nu erau folosite”, spune Nicolaescu.

„Pun casca pe cap doar când vin inspectorii de muncă”

Lucrătorii de la Inspecţia Muncii au derulat peste 120 de controale pentru a verifica dacă se respectă  normele de protecţie a muncii. „Pe şantiere e dezastru. Oamenii pun casca pe cap numai când ştiu că au control. Nici muncitorii nici patronii nu se sinchisesc să aplice unele măsuri care ar putea salva vieţi în cazul unor incidente”, explică Nicolaescu. Inspectorii de muncă au sancţionat 179 de firme pentru deficienţe la securitatea în muncă, iar valoarea amenzilor s-a ridicat la 89.000 de lei numai în luna iulie.
 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite