Locuitorii din Voineasa stau cu ochii pe câini, de teama lupilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O haită de lupi a coborât din munţi şi a mâncat câinii comunitari din staţiunea Voineasa şi Vidra. Este posibil ca lupii să provină de la o grădină zoologică.

Locuitorilor din Voineasa, localitate aflată la poalele Munţilor Lotrului, la 700 de metri altitudine, cu greu le vină să creadă că lupii au coborât până în centrul comunei şi le-au mâncat câinii. Câţiva copii, aflând de pericolul în care se află micile lătrătoare din staţiune, au găsit soluţia: „Noi le-am dat nume la toţi căţeluşi, aşa că vrem să facem o asociaţie chinologică şi să-i apărăm de lupii cei răi. El este Gladiator, Albuş, Nebunul, Negruţ iar Fetiţa este mama lor", spune Cristian Bardu, de 10 ani. La Hotelul Lotru, recepţionerul Bucura Enăcică (58 ani), ne spune: „Lupii au mâncat câinii de pe Valea Voineşiţei, iar mai mulţi localnici spun că i-au văzut după lăsarea înserării. Mai multe ştiu fetele de la Staţia de apă", spune femeia.


Program pe lumină la Staţia de apă


Am pornit pe cărările pieptişe care duc la Staţia de apă, dar zona fiind supusă interdicţiei de a fotografia, una dintre femei, aflată de serviciu, a acceptat să vorbim cu condiţia să-i păstrăm anonimatul. „Din cauza lupilor, nouă, celor care lucrăm aici, şeful unităţii ne-a făcut un program astfel încât să venim la serviciu şi să plecăm doar pe lumină. Dacă ne prinde noaptea, urcăm sau coborâm doar însoţite fie de un gardian public, fie de mecanicul staţiei. Într-o seară am observat şi eu un lup, care şi-a continuat drumul. Au ajuns însă până în centrul satului. Directorului staţiunii i-a mâncat câinele de sub fereastră, de la căsuţa aflată la câteva sute de metri de aici. Au săpat pe sub garduri şi au devorat atât câini aflaţi în lanţuri dar şi din cei comunitari. Vânătorii au pornit în căutarea haitei, care am înţeles că era formată din nouă lupi, dar nu au putut să-i împuşte, neavând autorizaţie. Venirea lupilor era frecventă pe timpul iernii, iar din mai, încoace, nu s-a mai auzit nimic de ei. Oamenii se temeau să mai iese din case după lăsarea înserării", povesteşte femeia.

Citeşte mai multe despre problemele locuitorilor din Voineasa în noul număr al Săptămânalului ads Vâlcea

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite