Locuitorii din Ocnele Mari, la a treia strămutare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

DECIZIE Locuitorii din Ocnele Mari s-au întâlnit la sfârşitul săptămânii trecute cu reprezentanţii Exploatării Miniere şi au discutat despre strămutarea celor care locuiesc în Câmpurile 3 şi 4.

Autorităţile locale, dar şi reprezentanţi ai judeţului au ţinut să îi înştiinţeze pe oamenii din Ocnele Mari că au venit banii alocaţi celor zece familii, ce vor fi strămutate în perioada următoare. Nouă dintre acestea, vor fi mutate tot pe raza oraşului Ocenle Mari, iar o familie a ales să fie mutată în zona Berbeşti. Vineri, la Ocnele Mari a avut loc o întâlnire a locuitorilor cu reprezentanţii Exploatării Miniere. La această întâlnire au participat Marius Tănăsie, director Exploatarea Minieră, profesorul Florian Zamfirescu, Dan Fiera din partea Consiliului Judeţean Vâlcea. „Convieţuirea este cuvântul care va trebui să definească, în continuare, relaţia dintre oraşul Ocnele Mari şi Exploatarea Miniera. Oamenii trebuie consultaţi de fiecare dată când se realizează o exploatare nouă într-un câmp de sonde, iar extragerea saramurii trebuie să continue pentru asigurarea fluxului economic necesar pentru platforma chimică şi alte obiective industriale", a declarat Petre Iordache, primarul din Ocnele Mari. De asemenea, edilul a ţinut neapărat să-i liniştească pe locuitorii oraşului. „Vreau să mai precizez ca nu mai există vreun pericol de surpare la Ocnele Mari, toate activităţile de acest gen se vor face controlat", a completat Petre Iordache.


Trei miliarde de lei, pentru o casă nouă


Acesta a anunţat că Societatea Naţională a Sării a alocat banii necesari pentru strămutarea a zece familii. „Este vorba despre aproximativ trei miliarde lei vechi de familie pentru strămutarea a zece gospodării. Nouă familii se vor muta tot pe teritoriul oraşului nostru, iar a zecea a ales să se mute în Berbeşti", afirmă Petre Iordache. În perioada următoare se vor face demersurile necesare pentru mutarea familiilor Pavel, Calapancea şi Pătraşcu. „Locaţiile din Ocnele Mari unde se vor face strămutarile sunt Valea Mănăstirii, Sorat şi altele situate la intrarea în oraş", mai spune primarul din Ocnele Mari. De semenea, a cesta a mai ţinut să precizeze că pentru locuitorii care au gospodăriile în în câmpurile de sonde 3şi 4 s-a realizat câte o mapă tehnică care cuprinde suprafaţa de teren, anexele, locuinţa în sine. „Oamenii care vor trebui mutaţi şi care vor negocia şi se vor înţelege cu cei de la Societatea Naţională vreau să rămână pe teritoriul localităţii. Le vom oferi condiţii urbanistice mai bune decât cele actuale", a declarat Petre Iordache, primarul localităţii Ocnele Mari. Profesorul Florian Zamfirescu, acela care s-a ocupat de surpările de la Ocnele Mari, i-a asigurat pe locuitorii oraşului că în present nu există vreun pericol iminent, însă a subliniat faptul că şi în cazul în care s-ar opri exploatarea de sare şi saramură, multe zone din câmpurile de sonde se vor prăbuşi. „Vor trebui implementate alte tehnologii pentru exploatarea şi pentru lărgirea câmpului 4, în zona căruia există cele mai puţine locuinţe. Se vor stabilii alături de cei de la Exploatarea Minieră, soluţiile cele mai bune pentru exploatarea în următorii ani, cu o afectare cât mai mică a locuinţelor oamenilor", declară profesorul Zamfirescu.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite