Râmnicu Vâlcea: Locuitorii din Fundătura sunt izolaţi de lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

   Pelerinii care merg la Mănăstirea Lacul Frumos şi elevii fac slalom prin noroaie. Luceafărul huilei a fost şi el izolat.

     Locuitorii din cătunele Fundătura, Pleaşa şi Mosoroasa au rămas izolaţi de lume. Drumul care făcea legătura cu centrul comunei s-a surpat, ducându-se vale şi doar o porţiune îngustă a mai rămas să poată fi trecută cu piciorul. Pentru 200 de familii, viaţa a devenit un adevărat calvar. Magazinul din sat nu se mai poate aproviziona, salvările şi pompierii nu pot ajunge în zonă,maşinile localnicilor au rămas izolate, iar copiii de la Şcoala Generală din Vlădeşti, care locuiesc în aceste cătune sunt transbordaţi. „Aducem copiii cu microbuzul până la locul surpării, iar de aici elevii sunt luaţi cu un ARO al unui localnic şi sunt duşi până în cel mai îndepărtată casă din cătun, unde locuiesc”, ne-a spus Constantin Rogojină, unul dintre angajaţii Primăriei Vlădeşti care în această dimineaţă a montat în zonă indicatorul „Drum închis”.

Se duce ţara de râpă


  Cum la cinci kilometri de surpare se află Mănăstirea Lacul Frumos, sute de pelerini care vin la lăcaşul de cult trebuie să străbată drumul pe jos, cu bagaje în mâini. „În urmă cu câteva zile şi Miron Cosma a fost împreună cu soţia şi copilul la Lacul Frumos. Pelerinii au apucat să coboare, că altminteri le rămâneau blocate maşinile cu care veniseră”, ne-a spus măicuţa Potiniţa. Dochiţa Bogoslov este bolnavă de diabet şi este foarte supărată că a rămas izolată de restul comunei. „Cu mine oricând se poate întâmpla ceva grav şi nici vorbă să poată urca aici vreo Salvare pentru a-mi acorda primul ajutor”, spune femeia. Dumitru Niculicioiu spune că a lucrat în Italia şi că acolo a văzut poduri de sute de metri, iar aici nu se poate consolida un podeţ. „Este foarte greu să cărăm cu plasele alimente din centrul comunei. Ţara asta se duce de râpă, cu adevărat”, a spus supărat localnicul.

   

image
image

Copiii fac slalom printre noroaie (foto Bogdan Voicu)           Şi bătrânilor le este foarte greu (foto Bogdan Voicu)


  Ruta ocolitoare costă 500.000 lei


   Primarul comunei Vlădeşti, Sorin Ghiţă, spune că are nevoie de fonduri pentru repararea drumului. „Ne-ar trebui cel puţin 500.000 de lei să facem o rută ocolitoare de 650 de metri, bani pe care nu-i avem. Mai mult decât atât, pentru consolidarea zonei este nevoie de 5 milioane lei, pentru lucrări ce presupun drenare, desecare şi consolidare pe o suprafaţă de 20 de hectare”, a spus alesul. Până una alta, veştile din „Ponor”, cum numesc localnici zona, nu sunt deloc liniştitoare. „Este foarte greu să cărăm cu plasele alimente din centrul comunei”, Dumitru Niculicioiu, localnic din cătunul Fundătura

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite