Râmnicu Vâlcea: Localnicii din Cosota îşi cară mobila din case

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea: Localnicii din Cosota îşi cară mobila din case
Râmnicu Vâlcea: Localnicii din Cosota îşi cară mobila din case

Oamenii care au primit aviz de preevacuare îşi mută acareturile. Ştrandul din ocniţa a fost acoperit de saramură, dar specialiştii spun că s-a reuşit măsurarea fundului cavernei şi că fenomenul surpării este sub control.

În această dimineaţă chiar şi locuitorii care nu sunt afectaţi de saramură au venit să se uite cum creşte nivelul în baraj, acoperind tot mai mult vegetaţia şi grădinile locuitorilor din Cosota. Avizul de preevacuare care s-a dat presupunea ca toţi cei aflaţi în pericol să-şi ia animalele şi lucrurile şi să părăsească zona. „Ne-au dat preaviz, să-mi iau animalele şi să le mut. Eu am 20 de capete de cai, vaci, viţei, două scoafe cu purcei. Mi-a spus domnul primar să le dus în Ţeica, unde eu am o bucată de pământ, dar aici, eu am grajduri zidite, iar acolo mi-au zis să iau o căruţă de lemne din pădurea Primăriei şi să-mi construiesc. Păi acum, în prag de iarnă, unde să te apuci de construcţii”, spune Nicolae Cismaru, gospodarul. Cât despre despăgubiri, supărat, omul exclamă. „Până acum nu am discutat despre evaluare, deşi eu le-am zis. Mi-au spus să fac o cerere la Primărie. Vă spun eu, în câteva zile aici totul va fi acoperit de saramură. Ce controlată este saramura când îţi spune să te muţi cât mai repede, dar nu-ţi oferă nimic?”.

„Unde să plec cu doi copii mici?”

La familia Smărăndescu, oamenii îşi scoteau mobila din casă, care a fost urcată într-un camion şi dusă la nişte rude la Râmnicu Vâlcea. „Nu mai avem ce să vă declarăm, am ajuns aşa de supăraţi că nu ştim ce mai este de capul nostru”, a spus Nicolae Smărăndescu. Şi la familia Bratu pompierii au cărat două camioane cu lemne, cu garduri şi alte lucruri pe care omul le-a agonisit. „Până acum mie nu mi-a spus nimeni că trebuie să plecăm. Aseară am primit o adresă în poartă semnată de domnul primar, în care scria ca să fim pregătiţi să plecăm. Unde plec eu cu doi copii mici. Ne lasă pe drumuri, asta e hoţie...”  şi femeia izbucneşte în lacrimi, spunând că nu vrea să-i pomenim numele în ziar. Consilierul primarului, Liviu Rafael Comună, ne apostrofează: „Toată ziua staţi de vorbă cu oamenii, iar pe la noi nu treceţi să aflaţi şi punctul nostru de vedere. Situaţia la Ocne este sub control. În ultimele 24 de ore cantitatea de saramură din câmpul unu a scăzut, în câmpul doi e stabilă, iar în baraj a crescut cu 30 de centimetri. Un lucru bun este că am reuşit să măsurăm adâncimea cavernei, care este între 11 şi 56 metri, iar saramura nu este scoasă decât controlat, cu ajutorul celor trei pompe. Mai mult decât atât, Oltchimul care prelua cam 4.000 m.c. de saramură pe zi, şi-a dublat de azi catitatea, ajungând să preia 9.700 m.c. Locuitorii nu sunt în pericol să le fie inundate casele, ci doar grădinile”, spune consilierul. Îl întreb pe Rafael cât pot sta oamenii din Cosota liniştiţi, iar răspunsul este că: „Să nu plece din case acum, în prag de iarnă”. La ştrandul Ocniţa, ieri au fost ultimii turişti care au mai apucat să facă o baie de sare. Numeroase bungalouri au fost acoperite cu saramură, iar ştrandul s-a umplut cu saramură.... necontrolat.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite