Râmnicu Vâlcea: Portet: Liviu Popescu, inginerul cu pasiune pentru condei
0Are manierele unui excentric şi talentul unui scriitor original. Face presă din plăcere dar la bază încă se mai simte inginer. Liviu Popescu spune despre el că îşi trăieşte fiecare zi cu pasiune
Liviu Popescu este în prezent corespondentul Agenţiei Naţionale de Ştiri Agerpres din Vâlcea, dar la bază este inginer. Povesteşte că a renunţat la meseria sa, pe care a practicat-o timp de şapte ani pentru a se îmbarca într-o experienţă absolut nouă, şi anume presa. „Am lucrat la început în televiziune şi cred că acolo am avut şi oportunitatea de a mi se deschide unele drumuri în presă. De mic mi-a plăcut să scriu aşa că mutarea mea la agenţia Rompress a fost un lucru natural", povesteşte Liviu Popescu. Astăzi Liviu este unul din cei mai buni corespondenţi din teritoriu ai agenţiei şi preţuit de colegii de breaslă. „Sunt o persoană avidă de nou, de informaţie, iar jobul de jurnalist cred că mi se potriveşte de minune", mărturiseşte Liviu Popescu. Despre pasiunea sa pentru literatură jurnalistul spune că a dobândit-o încă de când era copil. „Primele versuri pe care le-am scris au fost prin clasa a doua. Îmi plăcea foarte mult să citesc şi să scriu, iar literatura a devenit de-a lungul timpului o a doua natură a mea", mai spune Liviu.
Lansare de ziua sa
În 29 martie, anul acesta, jurnalistul Liviu Popescu şi-a lansat prima carte la Râmnicu Vâlcea. „Am vrut să îmi ofer un cadou de ziua mea, aşa că am organizat această lansare", explică Liviu. El mai spune că romanul „Universul ca un teatru" reprezintă debutul său editorial, dar nu se va opri aici. „În toamnă o să public un volum de poezie la care lucrez de ceva vreme. Trebuie să recunosc faptul că poezia a fost prima mea dragoste şi de aceea am ambiţia de a-mi împărtăşi creaţia cu ceilalţi", mai spune Liviu Popescu. Tânărul afirmă că scrisul este un lucru simplu şi natural pentru el. „Când ajung seara acasă şi mă pun în faţa tastaturii totul parcă vine de la sine. Mă conectez la un fluviu de inspiraţie pe care îl aştern pe ecranul calculatorului", povesteşte Liviu. Prima sa carte, un romanesc de excepţie pentru un debut, aşa cum spun criticii literari tratează realităţile cotidiene într-un fel nonconformist, pe măsura firii autorului. „Este o poveste cu personaje imaginare. De exemplu unele episoade se petrec în New York, oraş în care, recunosc, nu am fost niciodată. Mi-am folosit însă imaginaţia", povesteşte Liviu. El mai spune că şi-ar dori ca primul său roman să fie citit de cât mai multă lume pentru a primii feedback. „Am intrat în lumea literaturii cu o carte care, spun criticii, se ridică la standarde înalte. Nu îmi rămâne decât să continui pe aceeaşi linie. Se spune că a doua carte e cea mai greu de scris. Eu mărturisesc că m-am apucat să scriu al doilea roman de ani buni. Doar o întâmplare a fost ca „Universul ca teatru" să apară acum", spune Liviu.
Întrebări şi răspunsuri:
Despre ce e vorba în viitorul roman?
Este un roman care spune povestea unei familii de nobili unguri. Lucrez la el de ani buni şi cred că o să fie una din cele mai bune cărţi scrise de mine. Mi-aş dori să o lansez anul viitor în luna mai.
Cum se împacă jurnalismul cu literatura?
Foarte bine se împacă. Se completează reciproc aş putea spune. Cred că meseria de jurnalist este una dinamică, în care iei contact mereu cu oameni şi întâmplări noi. Asta mă ajută foarte mult în literatură.
Ce-i place: Adoră libertatea. Spune că este foarte fericit când este lasat să îşi facă treaba singur, fără constrângeri, aşa cum ştie el mai bine.
Ce nu-i place: Nu suportă compromisurile de nici un fel şi nici costrângerile. Spune că nu poate fi forţat să facă ceva ce nu-i place şi pleacă din locurile unde se întâmplă acest lucru.