Râmnicu Vâlcea: Lipsa de bani închide primăriile din judeţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de funcţionari publici au ameninţă cu demisia dacă nu le sunt plătite salariile. În unele comune restanţele au ajuns să cumuleze şi câte şase luni, iar primarii scriu în disperare adrese către Consiliul Judeţean. Pentru restanţele din judeţ e nevoie de 21 de milioane de lei.

Tomşani e una din multele comune cu probleme la plata salariilor, facturilor şi ajutoarelor sociale. Primarul Dumitru Pearcu conduce aşezarea de peste 20 de ani, fiind unul dintre cei mai longevivi aleşi din Vâlcea, dar spune că nicioadată situaţia nu a fost mai gravă decât acum. „Cu toate că ni s-au promis nişte bani în trimestrul trecut acum ne-am trezit că de fapt s-au tăiat nişte fonduri ce trebuiau să ajungă la primărie. Am rămas dintr-un foc fără 1,2 miliarde de lei, bani necesari pentru salarii, telefon, curent", se plânge primarul din Tomşani. Şeful administraţiei mai susţine că singurii bani care mai intră în primărie sunt cei din colectarea taxelor şi impozitelor locale, şi aceia foarte puţini. „Lucrăm pe avarie, cu jumătate din personalul necesar, cu plata salariilor întârziată. Nu mai vorbesc de ajutoarele sociale şi cele pentru persoanele cu handicap, care nu s-au mai dat de şase luni. Nu sunt bani!", spune primarul.


Restanţe de luni bune


O statistică făcută publică ieri de către consiliul judeţean arată că există 16 primării care au restanţe de până la şase luni în plata salariilor. La Făureşti, de exemplu, nu s-au mai plătit salariile funcţionarilor de o jumătate de an şi nici facturile la furnizori. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât un număr foarte mare de comune nu au reuşit să plătească ajutoarele sociale şi indemnizaţiile pentru persoanele cu handicap de aproape şapte luni. Ion Cîlea, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea susţine că situaţia primăriilor este una cunoscută, dar fără bani de la bugetul de stat nu se poate face nimic. „Am solicitat recent la Guvern reanalizarea alocărilor bugetare pentru că suntem în pragul colapsului. Suntem asaltaţi zilnic de adrese din judeţ prin care ni se cer bani, măcar pentru plata facturilor de utilităţi. Pentru a acoperi restanţele de pe ultimul trimestru ne-ar trebui aproximativ 21 de milioane de lei, bani pe care nu îi avem", afirmă preşedintele de Consiliu Judeţean.

Primăriile riscă închiderea


Primăriile care nu îşi achită facturile la electricitate, încălzire sau telefon riscă să îşi închidă activitatea. Multe din comunele din judeţ au şi împrumuturi contractate din bănci pe care, dacă nu le achită la timp se pot trezi cu bunuri sechestrate de bancă. Primăriile, ca instituţii publice pot fi declarate insolvabile, iar orice creditor poate cere falimentul acestora.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite