Râmnicu Vâlcea: Portret: Laurenţiu Ilina, jurnalistul pasionat de geografie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

S-a pregătit să devină un bun geograf dar soarta a făcut ca el să devină jurnalist. Îşi face cu pasiune meseria de ziarist însă duce dorul excursiilor pe munte alături de colegi şi prieteni.

Spune despre sine că este foarte pretenţios din fire însă atunci când îşi doreşte ceva cu adevărat va merge până în pânzele albe să oblţină  acel lucru. „Nu mi-am dorit să ajung jurnalist, de fapt nici nu mă gândeam la asta. Marea mea pasiune a fost geografia, de accea şi facultatea am făcut-o cu mult drag. Am ajuns să scriu la ziar în 2006, când îmi trebuia un job. Povestea e haioasă. Tocmai mă întorsesem din Grecia, unde lucram pentru a-mi vizita părinţii. La ziar am ajuns pentru că aveam nevoie de un job pentru câteva luni, când urma să mă întorc. Întâmplarea a făcut să îmi placă foarte mult această meserie, aşa că am rămas să o practic. Am fost şi fidel cauzei, pânâ acum nu am lucrat decât la două ziare locale", povesteşte Laurenţiu Ilina. Pentru că îi place foarte mult sportul, în mod special fotbalul Laurenţiu şi-a început meseria scriind ştiri din sport. Treptat el a devenit unul din cei mai apreciaţi şi muncitori ziarişti generalişti, sub semnătura sa apărând multe din exclusivităţile locale. „Îmi este uşor pentru că eu sunt o persoană foarte comunicativă şi îmi place să lucrez cu omul. Nu este însă o meserie uşoară, trebuie foarte multă muncă pentru a duce un subiect la capăt aşa cum trebuie", explică Laurenţiu. El spune că tot ceea ce a învăţat din presă a fost din experienţă.


Pasionat de călătorii


Deşi spune că meseria nu îi mai permite să călătorească atât de mult precum o făcea înainte, Laurenţiu recunoaşte că reuşeşte din când în când să plece alături cu prietenii în excursii scurte. „Atunci când făceam facultatea am colindat întreaga ţară. Nu există munţi nevăzuţi de mine, iar fiecare regiune în parte am vizitat-o alături de colegi şi prieteni. Atunci îmi doream foarte mult să ajung profesor de geografie şi să împărtăşesc ceea ce am învăţat altora. Întâmplarea a făcut să nu practic această meserie însă şi acum deschid cu drag atlasul geografic ori cărţile de specialitate pe care încă le mai frunzăresc", explică Laurenţiu. El mai povesteşte că una din cele mai importante realizări ale sale este faptul că a explorat practic întreaga Grecie, o ţară încărcată de istorie şi cultură. „Am vizitat 17 oraşe mari şi cinci insule greceşti. E o experienţă unică pe care mi-am dorit-o atunci când am terminat facultatea. Tot ceea ce învăţasem pe băncile şcolii se confirma pe teren, un lucru extraordinar pentru mine", explică Laurenţiu. El povesteşte că în ultima vreme, din cauza programului aglomerat de la serviciu cu greu reuşeşte să iasă în natură alături de prieten. „Sper ca în curând să găsesc o soluţie prin care să îmi satisfac şi această pasiune pentru natură şi geografie", afirmă tânărul jurnalist.


Ce îi trebuie unui ziarist să fie bun?
Cred că e necesar să ai un pic mai multă îndrăzneală decât un om oarecare. De asemena comunicarea este fundamentală în meseria noastră. Degeaba ai tupeu dacă nu ştii ce şi cum să întrebi.
Ai renunţa la meseria asta pentru alta?
Dacă totul ar merge aşa cum ar trebui, aici mă refer la partea materială, nu aş renunţa niciodată la a fi jurnalist. Poate doar pentru a deveni profesor de geografie, un vis de-al meu mai vechi.


Ce-i place: Iubeşte muzica, fotbalul, sportul în general, plimbările în aer liber. Este un mare amator de petreceri de weekend alături de prieteni.
Ce nu-i place: Urăşte minciuna. Mărturiseşte că preferă să i se spună în faţă dacă a greşit undeva. Este un căutător avid al adevărului

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite