Râmnicu Vâlcea: „Lăpuşneanul”, o premieră istorică a Teatrului Ariel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actorii teatrului Ariel (foto arhivă)
Actorii teatrului Ariel (foto arhivă)

Cea mai aşteptată premieră a toamnei a avut loc duminică seara pe scena Cinema Ostroveni. După săptămâni de pregătiri asidue, actorii teatrului Ariel au adus în faţa publicului o piesă inspirantă şi plină de har ce a fost aplaudată minute în şir de o sală plină. 

Cea mai aşteptată premieră a acestui sezon. „Lăpuşneanul" după Azarie, Macarie, Ureche, Negruzzi şi scene de Dan Micu, o producţie integrală Ariel, este piesa cu care actorii micului teatru municipal doresc să cucerească publicul vâlcean. Regia şi scenografia producţiei este semnată de Doina Migleczi, care nu este deloc străină de piesa inspirată în mare parte din nuvela lui Costache Negruzzi. „Atunci cand ne-am gândit la această piesă am dorit să o dedicăm unui mare regizor: Dan Micu, cel care, în perioada 1981-1983 a regizat Lăpuşneanul. Eu însămi am jucat în piesa regizată de Micu, iar în 83 ne-am prezentat cu ea la un important fesival interbalcanic de teatru din Grecia. Lăpuşneanul este un montaj greu de realizat, iar în acele vremuri regizorul avea multe dificultăţi de întâmpinat în punerea în scenă a unei asemenea piese. Cu toate acestea a realizat una din cele mai impresionante scenarizări a nuvelei lui Negruzzi", explică Doina Migleczi pentru Adevărul de Seară. Regizoarea mărturiseşte că montajul actualei piese ar trebui să surprindă în bună parte spiritul frustrat de istoria vremii al marelui regizor. Concepţia regizorală include, în completarea scheletului bazat pe creaţia literară a lui Alexandru Negruzzi, şi idei preluate din cronicile lui Grigore Ureche, Azarie, călugărul cronicar din Moldova, Macarie episcop de secol XVI şi bineînţeles frânturi din scenarizarea lui Dan Micu.


Pepinieră de talente


De-a lungul celor 10 ani de existenţă Teatrul Ariel a reuşit să stabilească o adevărată pepinieră de talente, încurajată de atelierele permanente de teatru înfiinţate pentru tineri. „O bună parte din distribuţia piesei „Lăpuşneanul" este realizată cu tineri care participă la atelierul nostru, iar acest lucru este încurajator", explică Doina Migleczi, care garantează pentru profesionalismul actorilor aflaţi sub bagheta sa regizorală. În rolurile principale publicul vâlcean îi va reîntâlni pe Gabriel Popescu (Lăpuşneanu), Cornel Şerban (Nebunul), Alin Holcă(Armaşul), Ariana Şerban(Doamna Ruxandra), Dan Constantin (Mitropolitul), Alin Păiuş (Moţoc) dar şi pe Lucian Marin, Alex Dobriţa, Marius Firescu, Camelia Constantin, Julliet Attoh, Dragoş Spiridon, Petruţa Zernic, în alte roluri. Publicul este aşteptat începând la ora 19.00 în sala Cinematografului Ostroveni.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite