Râmnicu Vâlcea: Portret - Neonilia Stan - Jurnalista care adună pietre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea: Portret - Neonilia Stan - Jurnalista care adună pietre
Râmnicu Vâlcea: Portret - Neonilia Stan - Jurnalista care adună pietre

Are acasă o multitudine de pietre spălate, lăcuite şi aranjate frumos în bibliotecă. Le strânge de 11 ani şi se pregăteşte să le expună în luna decembrie la bibliotecă.

În copilărie Neonilia Stan a locuit cu familia în mai multe zone din ţară. A stat în Râmnicu Vâlcea până la vârsta de doi ani, iar în următorii patru ani a copilărit în localitatea Cârţa din Ardeal. La vârsta de şase ani a revenit în Vâlcea şi a stat şapte ani în localitatea Câineni. „ Părinţii lucrau în construcţii şi ne mutam în funcţie de lucrările pe care le aveau. Cât am stat în Câineni am avut cea mai frumoasă perioadă din viaţa mea. O copilărie super”, îşi aminteşte Neonilia. Din Câineni s-a mutat apoi în comuna Nicolae Bălcescu, zonă în care locuieşte şi în prezent. Tânăra s-a angajat prima dată în facultate, la o fabrică de perdele, unde a muncit timp de un an. Lucra croitorie la o firmă din Olanda. În anul IV a renunţat la locul de muncă ca să se pregătească de lucrarea de licenţă. După ce a terminat facultatea Neonilia a încercat să îşi găsească un loc de muncă în domeniu. „Nu am găsit pe domeniul meu şi anul trecut în luna septembrie m-am angajat ca redactor la cotidianul local Curierul de Râmnic. La început eram stresată că nu ştiam cum stă treaba. Dar uşor, uşor m-am obişniut şi îmi place ceea ce fac”, spune Neonilia. 

E legată sufleteşte de prima piatră

De mică, Neonilia colecţionează pietre. Era în clasa a IV-a când s-a „îndrăgostit” de prima piatră. „Eram la nişte verişori la ţară. Şi pe drum am găsit o piatră care era pe o parte maro şi pe o parte albă.  Avea în ea şi două găuri. Forma ei mi-a plăcut foarte mult şi am luat-o din drum. Am uitat-o acasă la verişoara mea care a fost şi ea impresionată de forma pietrei. A văzut-o apoi un unchi care  a rămas uimit de piatră şi a păstrat-o până acum doi ani când a ajuns înapoi la mine”, povesteşte Neonilia. În 14 ani de când colecţionează pietre, Neonilia a adunat foarte multe. „Nu ştiu câte am, dar oricum sunt multe. Am o colecţie cu pietre mari şi una cu unele de dimensiuni mici”, spune tânăra. Pietrele mai deosebite din colecţia, Neoniliei sunt de culoare maro, cu găuri, iar unele au formă de meteorit. „Când îmi place o piatră o iau, o spăl, o las să se usuce şi o dau cu lac. Pe urmă o aşez frumos pe raft alături de celelalte. Am şi două pietre negre pe care mi le-a adus o prietenă din America. Până şi pe părinţi i-am molipsit cu pietrele mele că acum îmi aduc şi ei”, precizează Neonilia Stan. Tânăra ţine la toate pietrele şi spune că îi plac pentru că fiecare are o anumită formă. „Sufleteşte sunt legată de prima piatră”, mărturiseşte Neonilia. Nu a avut nicio expoziţie, până în prezent. În decembrie 2009 o să expună o parte din pietre la Biblioteca Judeţeană Antim Ivireanul din Râmnic.

ce-i place
 „Natura şi să călătoresc. Îmi place să citesc foarte mult, să ascult muzică de orice fel şi să dansez. Ca mâncare, ador cartofii prăjiţi.”
ce nu-i place
„Urăşte minciuna şi oamenii care se dau atotştiutori. Nu suportă pe cei care încearcă să înşele lumea şi oamenii superficiali”.

Întrebări şi răspunsuri
Pe lângă pietre mai colecţionezi şi altceva?
N.S.:  Colecţionez şi monede vechi. Am peste 60 şi le strâng de când eram în clasa I-a. Cea mai veche e din anul 1892. Cele mai multe le-am strâns când eram la Câineni. Aveam în clasă colegi de etnie rromă şi eu le dădeam caiete, pixuri şi mâncarea, în schimbul monedelor.

Cu pasiuni mai ai?
N.S.: Îmi place să fac decoraţiuni din brad şi diferite ornamente de sărbători. Fac coroniţe de uşă  şi ornamente de masă din pietricele şi scoici.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite