Râmnicu Vâlcea: Oraşul îşi sărbătoreşte patronul spiritual – Sfântul Antim Ivireanul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timp de trei zile, ierarhul ce şi-a lăsat amprenta asupra oraşului a fost celebrat de către credincioşi. Expoziţii, praznice şi un festival coral dedicat ocrotitorului Râmnicului au îmbogăţit atmosfera spirituală în acest sfârşit de săptămână.

În cadrul manifestărilor dedicate patronului spiritual al Râmnicului s-a desfăşurat festivalul coral „Iubi-te-voi Doamne”, găzduit de sala de concerte a filarmonicii Ion Dumitrescu. Pe scena Filarmonicii au evoluat corurile „Sfântul Antim Ivireanul”, al catedralei Episcopale din Râmnic,  „Timotei Popovici” din Sibiu, „Pastorala” din Focşani şi „Preludiu” din Bucureşti. Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul este prăznuit în fiecare an în data 27 septembrie. Prăznuirea Sfântului a început vineri la Complexul Religios Cultural din cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului, cu alocuţiuni ale Preasfinţitului Gherasim Cristea, primarului Mircia Gutău şi prefectului Remus Grigorescu. Tot vineri, în sala Arhiepiscopiei a avut loc şi vernisajul expoziţiei „Monahism şi Artă”, aflat la ediţia a X-a. Câteva zeci de artişti iconari, de la mănăstirile şi schiturile din judeţ şi-au expus lucrările pe sticlă sau lemn, toate realizate după canoanele bisericeşti. Simultan, la filarmonica Ion Dumitrescu a avut loc un concert al corurilor Eufonia din Râmnicu Vâlcea şi Credo din Piteşti.

Procesiune cu icoana Sfântului pe străzile municipiului

PS Ghersim Cristea, Episcopul Râmnicului a spun despre ocrotitorul oraşului de sub poalele Capelei: „Antim Ivireanul s-a născut, potrivit istoricilor, în 1650 în regiunea Iviria din Georgia. În anul 1705 este ales episcop de Vâlcea, iar la Tipografia de la Mănăstirea Govora, tipăreşte nouă cărţi dintre care şase în limba română. Este recunoscut ca o personalitate culturală remarcabilă, reuşind să deschidă prima bibliotecă publică în Bucureşti”. Sâmbătă seara, începând cu ora 19.30, înaltele feţe bisericeşti precum şi oficialităţi şi cetăţeni ai oraşului au pornit într-o procesiune în care icoana Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul a fost purtată pe mai multe străzi: de la Arhiepiscopia Râmnicului pe traseul Calea lui Traian – Prefectură – Primărie – Troiţa Sf. Antim Ivireanul, unde s-a ţinut şi slujba Acatistului, oficiată de PS Gherasim Cristea alături de un sobor de preoţi. Evenimentele religioase vor continuă şi în această dimineaţă când  pe scena din faţa Complexului Cultural al Arhiepiscopiei se va ţine Sfânta Liturghie Arhierească, iar PS Gherasim, alături de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe vor susţine scurte alocuţiuni.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite