Râmnicu Vâlcea: PORTRET: Ion Lupu, o viaţă dedicată cântului popular

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noi artiştii am trăit şi încă mai trăim prin publicul nostru. Acei oameni care, atunci când spectacolul se termină, se ridică în picioare şi te aplaudă minute în şir. Aplaudă şi cer un bis. E cea mai mare recunoştinţă, motivul existenţei unui artist", îşi începe povestea Ion Lupu, celebrul interpret de muzică populară din Vâlcea. Artistul este unul din cei trei vâlceni care au câştigat trofeul concursului „Floarea din Grădină", un fenomen naţional, savurat de telespectatori în anii 70-80. Ne arată trofeul şi povesteşte: „L-am câştigat la 19 ani. Era o vârstă la care nu ştiu dacă mulţi s-ar fi aventurat să cânte în faţa camerelor, cu un juriu de o exigenţă maximă. Eu am făcut-o şi sunt mândru de asta. Câştigarea trofeului în 1975 a fost o rampă de lansare pentru mine la nivel naţional", îşi aminteşte cu plăcere interpretul popular ce şi astăzi îşi încântă ascultătorii cu doinele sale. Povesteşte că de mic copil a iubit cântul. „Prima dată am cântat pe câmp, cu fluierul, în timp ce mergeam cu vacile la păscut. Copilăria mea a fost una frumoasă pentru că am avut multe de învăţat. Pe la zece ani, Ninel Negrea, profesorul meu din comună mi-a descoperit vocea. M-a pus să cânt la o serbare de sfârşit de an şcolar şi atunci am observat că oamenii mă ascultă şi le place ceea ce cânt", povesteşte interpretul.


Prima înregistrare la zece ani


Tot la zece ani a fost şi prima dată când vocea sa a fost înregistrată şi transmisă pe calea undelor. Povestea din spatele acestei performanţe e una haioasă pe care interpretul şi-o aminteşte cu plăcere. „Am trimis o cerere la Radio prin care solicitam să vină o echipă la noi în comună pentru a face înregistrări. Partea amuzantă e că atunci aveam doar 10 ani şi m-am folosit de ştampila primăriei ca să trimit acea hârtie. Eram un copil şi vroiam să mă audă o ţară întreagă. Înainte să vină echipa de la radio l-am anunţat şi pe primar, care îmi era unchi", îşi aminteşte râzând Ion Lupu. De-a lungul anilor rapsodul vâlcean a bătut în lung şi în lat întreaga europă, încântând publicul cu doinele şi cântecele sale populare. În 1989 a reuşit să editeze şi prima sa culegere de cântece autentice denumită „Vâlcea, cântecele tale". „A fost o adevărată aventură şi cu această carte deoarece a trebuit să treacă prin filtrul cenzurii. Mai apoi ţin minte că am avut foarte mari probleme pentru că fotografia mea apărea pe coperta interioară a cărţii, un lucru inadmisibil în acea vreme. Am avut noroc cu revoluţia pentru că deja cartea mea era strânsă în saci şi pregătită pentru incinerare", spune Ion Lupu. El mai povesteşte că volumul doi al acestei lucrări este gata documentar şi aşteaptă un prilej pentru a fi editat.


Întrebări şi răspunsuri:


Câte albume de muzică populară aţi scos?


Sunt cinci albume pe care le-am imprimat şi care sunt pe piaţă acum. Toate melodiile de pe ele sunt din folclorul autentic, cules din comunele din judeţul Vâlcea. Eu întotdeauna am ales calitatea în faţa cantităţii.


Mai urcaţi pe scenă?
Cred că am să urc până la adânci bătrâneţi. Particip la concerte, la emisiuni folclorice, sunt prieteni care mă invită la nunţi, petreceri. Cântecul este un mod de viaţă pentru mine şi nu cred că m-aş putea despărţi de el.


Ce-i place?: Să îşi ştie copiii aproape şi să se bucure de ceea ce a realizat întreaga viaţă. Iubeşte să se întâlnească cu prietenii şi să îşi amintească de vremurile în care numele său apărea pe marile afişe din ţară.
Ce nu-i place:  Nu îi suportă pe cei care nu au respect faţă de folclorul autentic. Spune că întotdeauna calitatea trebuie să primeze în faţa cantităţii.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite