Râmnicu Vâlcea: Investiţiile în oraş, blocate de mania contestării licitaţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colegiul Naţional Alexandru Lahovari
Colegiul Naţional Alexandru Lahovari

Edilii spun că proiectele pentru care sunt bani nu se pun în aplicare. Majoritatea licitaţiilor publice sunt contestate de firmele care nu reuşesc să câştige. Lucrările încep  cu întârzieri de luni bune.

Cel mai elocvent exemplu este cel al reabilitării Colegiului Naţional Alexandru Lahovari, o investiţie ce s-a adjudecat iniţial cu 1,9 milioane de euro de un consorţiu românesc. Lucrările ar fi trebuit să înceapă în luna august a acestui an, însă o contestaţie la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, făcută de una din firmele participante la licitaţie a făcut ca întreg procesul să fie reluat. Dacă edilii ar fi crezut că a doua licitaţie ar fi desemnat un câştigător s-au înşelat amarnic. O nouă contestaţie a blocat derularea proiectului făcut pe bani europeni. Motivul îl aflăm din plângerea înaintată de CNSC de Tehnic Construct, una din firmele contestatare: preţul la care a fost câştigată licitaţia este prea mic. „Preţul este unul neserios. De aceea am şi depus această contestaţie. Investiţia nu se poate realiza cu bani atât de puţini. Mai târziu se va ajunge la aceeaşi sumă", spune Lucreţian Bercea, directorul tehnic al acestei firme. Primarul Romeo Rădulescu spune că legislaţia este de vină pentru întârzierile produse, iar consorţiul ce a câştigat şi a doua licitaţie a oferit cel mai mic preţ. „Există o modă în care orice licitaţie este contestată. Nu avem cum să ne opunem pentru că asta este legislaţia", explică primarul. Colegiul trebuie reabilitat în trei ani, începând cu martie 2010, când a fost acceptată finanţarea. În aceeaşi situaţie se află şi reabilitarea străzii Morilor, unde începerea lucrărilor este amânată de o contestaţie.


Contestaţiile au lăsat elevii fără lapte o lună şi jumătate


Nu numai banii europeni sunt sursă de dispută între firme şi motiv de contestare. Licitaţia pentru laptele şi cornul elevilor vâlceni a fost contestată de firma argeşeană Vlăsia şi timp de o lună şi jumătate copii nu au avut alimentele promise şi plătite de guvern.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite