Râmnicu Vâlcea: PORTRETE: Mihai Mocanu - Instructorul care scoate „untul” din jandarmi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea: PORTRETE: Mihai Mocanu - Instructorul care scoate „untul” din jandarmi
Râmnicu Vâlcea: PORTRETE: Mihai Mocanu - Instructorul care scoate „untul” din jandarmi

A făcut culturism şi lupte şi a ajuns să fie instructor al jandarmilor vâlceni. Modest, aşezat, dornic de a fi cel mai bun sportiv, se instruieşte şi în afara programului.

A făcut de mic copil sport, iar tatăl lui este un om foarte ferm. „Poate că şi părintele meu ar fi vrut să ducă o viaţă cazonă, dar n-a fost să fie aşa. S-a întâmplat ca eu să devin jandarm”, povesteşte sg. maj. Mihai Mocanu, instructorul jandarmilor vâlceni.  A făcut culturism, lupte, iar multe dintre amintirile din sălile de antrenam i-au rămas încă vii în memorie. „Eram în clasa a IX-a când m-am dus la un club şi colegii mai mari m-au pus să trag atât de mult de fiare că am făcut o febră musculară că vreme de două zile n-am putut nici să aduc mâna la gură să mănânc”, povesteşte Mihai. În timpul facultăţii a continuat pregătirea sportivă, făcând lupte la Sala Sporturilor sau antrenându-se într-un service, într-o sală improvizată.

Instructorul se... instruieşte

După absolvirea facultăţii, Mihai a devenit instructor la o sală de fitness, unde atât băieţii cât şi fetele îşi doreau trupuri de... manechini. „Am plecat în anul 2006 în Spania, la insistenţele unui prieten, care şi el era instructor la o sală de fitness. După aproape două luni m-am întors în ţară, pentru că nu am găsit de lucru şi aşa m-am înscris la un concurs al jandarmeriei române, unde am fost admis şi astfel am devenit instructor la Inspectoratul Judeţean de jandarmi (IJJ) Vâlcea”, povesteşte.Mihai pregăteşte acum cadrele IJJ Vâlcea, cu care face zilnic antrenamente. „În funcţie de grupa din care fac parte, jandarmii sunt supuşi pregătirii. Cei mai bine pregătiţi trebuie să fie jandarmii de la Detaşamentul Mobil, care zilnic au câte două ore de pregătire fizică. De la exerciţii fizice, alergare, flotări, abdomene, sărituri, tractări la bară şi jocuri sportive”, ne spune. Ca orice „profesor”, pentru a se menţine în formă, instructorul se... instruieşte şi el chiar şi în afara programului de la serviciu. „Merg, alături de alţi colegi, la săli de forţă private, de trei ori pe săptămână. Că doar trebuie să fii printre cei mai buni”. Îl întreb pe Mihai dacă a fost vreodată atacat pe stradă, în afara serviciul şi zâmbeşte. „Nu, nu m-a atacat nimeni, dar este treeaba lui ce riscă cel care ar face un astfel de lucru”.

Jandandarmii montani, buni căţărători

O pregătire aparte face şi cu jandarmii de la posturile montane şi care intervin pentru a salva persoanele fie rătăcite, fie suprinse de avalanşe sau care trebuiesc evacuate din zone greu accesibile. „Jandarmii montani necesită o pregătire specială, ei trebuind să fie bine antrenaţi pentru a se putea căţăra, schia, să coboare în rapel. Cele mai multe aplicaţii cu aceştia se fac fie pe muntele Cozia, fie în zona Munţilor Lotrului sau la Vidra, zona fiind mult mai abruptă”, povesteşte Mihai, jandarmul care a făcut din sport un mod de viaţă de care nu se poate despărţi.


Ce-mi place
Aş vrea să am tot timpul de-a face cu oamenii care sunt foarte fermi, dintr-o bucată. Nu-i agreez pe aceia care o dau... pe ocolite şi care se târguiesc, precum la piaţă. Îmi place foarte mult sportul.

Nu-mi place

Am întotdeauna un ac împotriva mincinoşilor, a celor care spun „că nu se poate”. Acest „nu se poate, nu există”. Nu-mi plac mâncărurile picante sau grase.

Întrebări şi răspunsuri
Care este cea mai grea probă pentru jandarmi?

Cel mai greu este să treacă proba de rezistenţă, iar un kilometru să-l alerge în trei minute şi 20 de secunde. Se ţine însă cont de grupa operativă din care fac parte dar şi de vârsta fiecărui jandarm. Din doi în doi ani, jadarmii se prezintă la un Centru de pregătire.

Ca instructor de fitness ce ai observat că urmăreau tinerii?

Cei mai mulţi dintre ei veneau la sala de fitness şi în două-trei zile vroiau să facă masă musculară, iar fetele în tot atâtea zile îşi doreau să ajungă la 90/60/90. Un corp bine clădit se face după multe antrenamente şi respecând un regim de hrană foarte strict.

Profil:
NĂSCUT: 5 noiembrie, 1980, în Râmnicu Vâlcea
STUDII: Universitatea Spiru Haret, secţia Finanţe-Bănci, Râmnicu Vâlcea
FAMILIE: Căsătorit

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite