"Hackerville" : Ziariştii de la Wired au găsit capitala fraudelor informatice la Râmnic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un amplu reportaj publicat pe site-ul revistei americane "Wired" readuce în atenţia publicului "fenomenul Râmnicu Vâlcea". Demunit "Hackerville", oraşul este asemănat cu un "Silicon Valley " al infractorilor online. Autorul reportajului face o incursiune în lumea "Hackerilor" din Vâlcea şi chiar reuşeşte să se întâlnească cu Romeo Chiţă, unul din capii celei mai prolifice reţele de fraudă electronică descoperită de către po

Revista americană Wired prezintă în numărul din această lună un amplu reportaj realizat în Râmnicu Vâlcea pe tema fraudei informatice. Sub titlul „Cum a ajuns un oraş îndepărtat din România capitala criminalităţii informatice", revista readuce în atenţia opiniei publice paradoxurile oraşului. Jurnalistul Yudhijit Bhattacharjee a vizitat anul trecut Râmnicul, a stat de vorbă cu poliţitşi,  dar şi cu membri ai reţelelor de fraudă electronică, iar reportajul său porneşte în căutarea motivului pentru care oraşul este cunoscut în toată lumea drept capitala hackerilor. „Străzile din Râmnicu Vâlcea sunt sufocate de maşini scumpe. În centru, ultimele modele de la BMW, Audi şi Mercedes sunt conduse de tineri de 20 -30 de ani", îşi începe descrierea jurnalistul american.

În reportaj se arată cum "escrocii" au început cu postarea unor anununţuri false pe eBay şi alte site-uri de licitaţie, păcălind mai multe persoane să trimită bani prin transfer bancar. Ca în orice afacere însă, hackerii au început să-şi diversifice metodele."Au învăţat să creeze scenarii," spune Michael Eubanks, un agent FBI în Bucuresti. "Am văzut e-mailuri între infractori, cu instrucţiuni despre cum să răspundă la diferite întrebări".  „În 2005 România a devenit cunoscută ca un rai al fraudei informatice, prin consecinţă, mulţi dintre cumpărători au refuzat să mai trimită bani spre această ţară. Escrocii s-au adapatat, aranjând ca banii să fie trimişi în alte ţări europene, unde complicii ridicau sumele. Aşa au apărut săgeţile, ce acţionau ca şi curier pentru o parte din profit"

"Romeo Chiţă: mai degrabă un student decâ un geniu al criminalităţii organizate"

Jurnalistul reuşeşte chiar să stea de vorbă cu un hacker din Râmnicu Vâlcea, recent eliberat din arest preventiv, dar incă sub anchetă . "Seamănă mai degrabă cu un student decât cu un geniu în infracţiuni online", remarcă reporterul. Chiţă este însoţit de un bodyguard care, la vederea reporterului îl întreabă dacă este trimis de Barack Obama. "Eu îi spun că nu, şi îl îndemn să caute pe iPhone reportajele mele. După ce verifică să nu am microfon la mine, toată lumea se relaxează", povesteşte reporterul.

Întrebat ce are de spus în privinţa acuzaţiilor care i se aduc, Chiţă  susţine că sunt false, dar atunci când îl întreabă de conversaţiile înregistrate, bodyguardul întrerupe discuţia şi îi spune că interviul a luat sfârşit.

Scurt istoric al celor mai recente acţiuni de amploare ale poliţiştilor împortiva hackerilor din Vâlcea

Ianuarie 2011 - 9 arestări în operaţiunea "Stelele"

Aprilie 2010 - 31 de arestări în operaţiunea "Valea Regilor", cea mai amplă acţiune coordonată de Direcţia de Investigare a Criminalităţii Organizate şi Terorismului şi FBI

Martie 2009 - 14 persoane reţinute în urma unei acţiuni a poliţiştilor din trei judeţe

Iulie 2008 - 24 de arestări printre care şi capul reţelei - Romeo Chiţă, aflat acum în libertate

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite