Râmnicu Vâlcea: Guvernul ia din pix 27 de milioane de lei din bugetul judeţului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Planurile Consiliului Judeţean Vâlcea au fost date peste cap de o Ordonanţă de Guvernului. Drumurile comunale nu vor mai vedea reparaţii anul acesta şi nici primăriile din judeţ nu vor mai primii echilibrări bugetare. Guvernul a decis să taie din alocarea bugetară pentru Vâlcea.

Calculele Consiliului Judeţean pentru trimestrul IV al acestui an au fost date peste cap de către Ordonanţa de Guvern nr 18 / 2010 prin care peste 27 de milioane de lei din alocarea bugetară pentru judeţul Vâlcea au fost retrase. Ion Cîlea, preşedintele CJ Vâlcea susţine că decizia Guvernului a aruncat în aer toate proiectele instituţiei dar şi bugetele primăriilor din judeţ, ce depindeau de banii de la centru. „Pentru a ne încadra în restricţiile draconice ale acestei ordonanţe a trebuit să tăiem până la sânge atât în bugetul instituţiei cât şi în cel al echilibrărilor bugetare pentru primării. De asemenea sumele alocate drumurilor comunale au devenit infime, iar de cofinanţarea proiectelor obţinute pe programe europene nici nu mai poate fi vorba în situaţia dată", susţine preşedintele CJ. El mai spune că, în unele situaţii lipsa de confinanţare va duce la pierderea totală a finanţării din partea Uniunii Europene. „Ne aflăm într-o situaţie dezastruoasă deoarece calculele făcute pentru trimestrul IV nu se mai potrivesc deloc cu sumele alocate de la Guvern, iar acum trebuie să decidem unde să tăiem şi unde nu", se mai plânge Ion Cîlea.


„Ne-au promis 9,2 milioane în plus, nu am primit nimic"


Ion Cîlea mai spune că, la alocarea bugetară din acest trimestru judeţul ar fi trebuit să primească chiar bani în plus. „În trimestrul trecut bugetul destinat Vâlcii a fost diminuat cu 9.2 milioane de lei, bani pe care oficialii Ministerului Finanţelor au promis că îi vor aloca acum. Am rămas cu toţii consternaţi când am observat că de fapt vom rămâne cu mai puţin decât preconizam", explică şeful CJ Vâlcea. Judeţul a primit din partea bugetului de stat doar 287 de milioane de lei, bani despre care oficialii CJ spun că nu vor ajunge decât pentru astuparea gropilor mai mari de pe Drumurile Judeţete şi cofinanţarea proiectelor vitale. La rândul lor primarii din judeţ sunt alarmaţi de lipsa banilor, în special celor necesari pentru proiectele de reabilitări. La Berislăveşti, primarul Ion Buşagă are de plătit o contribuţie de peste 100.000 de euro după ce Uniunea Europeană a realizat canalizarea şi reţeaua de apă. „Riscăm să nu mai primim pe viitor nici un ban dacă nu achităm", se plânge primarul vâlcean.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite