Râmnicu Vâlcea: Bogdan Gogoloşi, la 14 ani, campion european la kumite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

S-a îndrăgostit de karate după ce a vizionat filmele de acţiune, la televizor. Până acum are 31 de medalii interne şi internaţionale şi speră să devină antrenor foarte bun.

Bogdan pare o fire taciturnă. Vorbeşte puţin şi de cele mai multe ori preferă să spună că rezultatele muncii lui sunt cele care-l caracterizează. Bogdan a fost pasionat de artele marţiale de la vârsta de şapte ani, când a descoperit acest sport la televizor vizionând fimele de acţiune. Idolul său de pe atunci a fost actorul Jean Claude van Damme, pe care îl urmărea în toate peliculele ce apăreau pe micul ecran. Dorind să cunoască acest sport, l-a rugat pe tatăl său ca să-i afle unde este o sală de karate din Vâlcea, unde să practice acest sport. “Cum am aflat de dojo, am venit la sensei Paul Dinu. Dintre primele lecţii, cel mai mult mi-a plăcut să învăţ să număr în japoneză. Pe măsură ce evoluam, îmi doream să ajung la fel de priceput ca sportivii mai mari”, povesteşte Bogdan.

“Îmi doream să revin pe tatami”

La vârsta de nouă ani, karatistul a ratat primul campionat naţional datorită unei operaţii de hernie. Acest incident l-a ţinut departe de karate timp de trei luni, după care a revenit pe tatami. “Mi-am dorit foarte mult să mă întorc la sală. Când am putut să fac acest lucru, pe lângă antrenamente, priveam foarte atent atât pe profesorul meu dar şi pe colegi. De la fiecare vroiam să mai «fur» câte ceva. Visul meu era să pot participa la competiţii. Perioada aceea a trecut foarte repede şi nu am avut probleme la antrenamente” a spus sportivul.
Primul concurs internaţional la care a participat Bogdan a fost “Cupa Europei” din Cehia, competiţie unde a obţinut locul II la kumite. La această întrecere, karatistul a cunoscut sportivi de peste hotare şi a rămas impresionat de tehnicile şi procedeele lor. “Aveau alte stiluri decât cele cunoscute de mine, aşa că am avut ceva emoţii. Am încercat să fac o surpriză la acest concurs, dar nu mă aşteptam să câştig o medalie” a menţionat Bogdan.

Campion European la zece ani


Cea mai mare performanţă a sportivului este Campionatul European de Karate Wado-Kay, care s-a ţinut la Bucureşti, în anul 2008, unde Bogdan a ieşit pe locul I la kumite individual, şi locul II la Kata echipe. “Cel mai greu meci a fost primul, asta pentru că am avut şi cel mai bun adversar. M-am speriat puţin la început, dar am avut încredere în forţele proprii şi l-am învins” povesteşte Bogdan Gogoloşi. Visul lui este să participle inclusive la un campionat mondial şi und ear putea să-şi masoare forţele cu sportive de pe tot mapamondul.


Ce-i place: Este pasionat de toate sporturile. “Îmi place să joc fotbal, dar încerc să fiu la curent cu ce se întâmplă şi în celelalte sporturile.” Un alt hobby este calculatorul.

Ce nu-i place: Nu suportă să fie contrazis atunci când ştie că are dreptate, sau când cinvea ia în batjocoră munca sa. Sunt personae care nu înţeleg că pentru a ajunge sus trebuie să munceşti.

Întrebări şi răspunsuri:

1. Te-ai gândit la o meserie în acest domeniu?
Mi-aş dori ca într-o bună zi să devin antrenor de karate.Îmi place foarte mult modul de antrenament al senseiu-lui meu, Paul Dinu, dar aş vrea să cresc şi eu copii, să am rezultate ca antrenor.

2. Te-a ajutat până acum karatele în viaţa?
Da, pentru că este un sport care se bazează pe disciplină şi putere psihică. Ca la orice sport, trebuie să munceşti şi rezultatele vor veni de la sine. Avantajul acestei discipline faţă de sporturile la echipe este că poţi fi apreciat prin rezultatele obţinute.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite