Râmnicu Vâlcea: Gabriel Rizea cântă, la 13 ani, la cinci instrumente (FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea: Gabriel Rizea cântă, la 13 ani, la cinci instrumente (FOTO)
Râmnicu Vâlcea: Gabriel Rizea cântă, la 13 ani, la cinci instrumente (FOTO)

   Cântă la cinci instrumente muzicale şi a fost răsplătit cu premiul special pentru percuţie la Festivalul Internaţional de la Târgu- Mureş.

   Pe Gabriel Rizea l-am întâlnit la Palatul Copiilor, alături de alţi 18 băieţi şi două fete care fac parte din Fanfara Elevilor Gabriel Chaborschi din Râmnicu Vâlcea. Gabriel bătea de zor la tobă, în timpul unei repetiţii. „Nu am pe nimeni în familie care să fie atras de muzică. Eram în clasa I şi mă uitam la televizor la un concurs de muzică, unde se întreceau mai multe fanfare din ţară. Atunci m-am hotărât să studiez şi eu un instrument şi le-am spus părinţilor”, ne-a povestit Gabriel Rizea. Părinţii au fost de acord ca Gabriel să înveţe să cânte la un instrument şi l-au dus la Şcoala Populară de Arte şi Meserii. Aici, Gabriel a făcut pian timp de şase ani. „De anul acesta studiez pianul la Liceul de Artă cu doamna profesoară Corina Pană. Un an am făcut şi cor, după care am renunţat şi m-am mutat la percuţie, pentru că la tobă cânt şi la fanfară”, spune toboşarul.


 Premiu special pentru percuţie la Festivalul Internaţional al Fanfarelor


 Gabriel cântă la Fanfara Elevilor de trei ani. „Din prima zi de când am venit am cântat la tobă. Pentru unul care nu are ureche muzicală e nevoie de mult antrenament pentru a prinde ritmul. Eu pricep repede, dar fac şi repetiţie acasă că am tobă şi orgă”, ne dezvăluie elevul. La fanfară, Gabriel Rizea, mai cântă şi la trompetă din când, în când.

image

   La 13 ani, Gabriel cântă la cinci instrumente muzicale: tobă, pian, trompetă, marimbă, corn. „Marimba e un fel de orgă, dar mai mare şi se cântă la ea cu ajutorul unor beţe”, precizează toboşarul. În luna august 2009 la Festivalul Internaţional al Fanfarelor de la Târgu Mureş, Gabriel a luat premiul special pentru percuţie. „E un premiu care înseamnă foarte mult pentru mine. Îi mulţumesc domnului dirijor Constantin Andrei pentru că datorită dumnealui am obţinut acest premiu. Dumnealui m-a învăţat să cânt în toţi aceşti ani”, se mândreşte toboşarul. În cei trei ani de fanfară Gabriel Rizea a participat la zeci de concerte în ţară, dar şi în străinătate. A cântat în Vâlcea, la Reci-Covasna, Sibiu, Bucureşti, Târgu-Mureş, Craiova şi Viena. „Ştiu peste 300 de piese muzicale la tobă. Cânt muzică clasică, folclor, imnuri, marşuri, uverturi, putpuriuri şi muzică religioasă”, afirmă Gabriel Rizea. În prezent, Gabriel Rizea se pregăteşte pentru concertele de 1 Decembrie, de Crăciun şi Anul Nou, care urmează să le aibă cu fanfara în perioada următoare în Austria, Germania şi Italia. Pe lângă muzică, materiile preferate ale lui Gabriel sunt: matematica, geografia şi informatica.

image

Gabriel împreună cu colegul lui de la fanfară Ovidiu Miu

ce-i place
„Sportul, în special karatele, petrecerile, să ies în oraş cu prietenii şi să ascult muzică.  Îmi place să navighez şi pe Internet şi să aflu lucruri noi”.

ce nu-i place  
„Oamenii mincinoşi şi egoişti care se dau mari. Nu îmi plac manelele şi murdăria. Nu sport nici persoanele care îşi bat joc de spaţiul verde”. 

Întrebări şi răspunsuri


Cu ce te ocupi în timpul liber?


G.R.:  Fac sport. Am făcut trei ani judo la Sala Polivalentă Traian. Am renunţat la judo şi de un an fac karate la Şcoala Nr. 10. Practic aceste sporturi pentru că sunt mic de statură şi dacă se ia cineva de mine trebuie să ştiu să mă apăr.

Ce pasiuni mai ai pe lângă muzică?


G.R.: Îmi place foarte mult paraşutismul şi alpinismul şi vreau să ajung să practic aşa ceva. Vreau să fac o pregătire în aceste domenii ca să pot practica aceste sporturi extreme.  

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite