Râmnicu Vâlcea: Portret: Florin Epure, directorul colecţionar de numismatică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este pasionat de istorie şi de monezile vechi. Are acasă o colecţie impresionantă de numismatică şi obiecte vechi de cult. Spune că pasiunea sa l-a ajutat să înţeleagă mai bine istoria.

Este cel mai tânăr director de instituţie din Vâlcea, iar cea mai mare pasiune a sa este istoria şi colecţiile legate de aceasta. Florin Epure, a adunat de-a lungul anilor monede, bancnote româneşti şi de pe toate continentele, medalii, decoraţii, timbre, cărţu poştale, icoane formând acasă un adevărat muzeu cu care se mândreşte. „Ţin minte că atunci când eram mic am găsit nişte monede vechi prin sertarele bunicilor de la Horezu. De atunci am început să colecţionez. Încă de atunci îmi făcusem o minicolecţie muzeală, iar dorinţa mea era să am un muzeu acasă. Am strâns, odată cu anii sute, mii de monede, timbre, obiecte vechi pe care le păstrez cu grijă. De altfel sunt şi membru al Societăţii Numismatice Române", mărturiseşte Florin Epure. Cele mai valoroase piese din colecţia tânărului director sunt denarii romani din argint şi din bronz din diferite perioade ale Imperiului Roman, dar şi monede vechi româneşti în care se reflectă o parte din istoria românilor. „Numismatica nu este singura mea pasiune. Am făcut o colecţie de arheologie în balconul apartamentului meu. Mersesem la Ocniţa, la Buridava Dacică, unde am descoperit câteva fragmente ceramice cu care mi-am început colecţia", îşi aminteşte Epure. El spune că de atunci pasiunea pentru istorie i-a îndreptat paşii spre cariera sa, la bază fiind profesor dar şi un avid cercetător.


„Colecţionarii par excentrici"


Florin Epure recunoaşte că pasiunea sa nu este una obişnuită, însă este una care îi completează viaţa. „Colecţionarul este perceput ca fiind un tip puţin excentric, iar obiectele pe care le adună sunt de cele mai multe ori complet inutile. Cu toate acestea, pentru un veritabil colecţionar acestea dau satisfacţii pe care majoritatea nu le pricepe. O colecţie este de fapt o creaţie, înseamnă recuperare şi restituire de fragmente de istorie, de feliuţe de timp", spune profesorul Epure.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite