Fermierii din Horezu se întorc la cooperative
0Proiectul finanţat din fonduri europene îi ajute pe producători să-şi deschidă afaceri prospere. 25 de organizaţii au rămas în proiect, opţiunile lor fiind pentru dezvoltarea apiculturii şi a fermelor de creşterea animalelor
Locuitorii din Horezu dar şi din localităţile Costeşti, Măldăreşti, Vaideeni şi Slătioara au posibilitatea să îşi dezvolte o afacere, dacă înfiinţează o întreprindere socială. Până astăzi, din cele 55 de idei de afaceri ale unor organizaţii sau grupuri de iniţiativă au fost selectate 25, lideri acestora absolvind primele module de instruire. Proiectul intitulat I-DEALIS (Incluziune şi Dezvoltare Economică în zonele Alpine - montane şi sub-montane - din România prin Întrerpinderi Sociale)şi implementat de Asociaţia Depresiunii Horezu (ADH) este de 700.000 de euro şi este finanţat prin fonduri europene. George Olteanu, coordonatorul Întreprinderilor Sociale, ne-a spus: „Valoarea proiectului presupune promovarea, achiziţionarea de utilaje, salarii, iar pentru implementarea lui lucrează 12 oameni. Din cele 55 de idei de afaceri, depuse de liderii unor grupuri sau organizaţii, 25 au rămas în proiect. Cele mai multe idei care au rămas în proiect vizează dezvoltarea apiculturii, creşterea animalelor, prelucrarea laptelui, înfiinţarea de ferme pomicole sau un grup de etnici rudari din Costeşi vrea să înfiinţeze o unitate în care să fabrice mături , toate în asociaţii sau forme cooperatiste".
Vrea sa facă marca înregistrată din brânza de capră
Cel mai repede s-au „mişcat" apicultorii, care s-au unit în asociaţii, zona fiind una propice albinăritului, dar şi crescătorii de animale. Ştefan Băluţă, 23 ani, inginer agromontaniard, din Vaideeni, se ocupă de creşterea animalelor. „Am acasă 300 de capre, iar animalele mi-au plăcut de mic. Ideile noastre de afaceri sunt să facem o fabrică de prelucrarea laptelui şi să creem un sortiment de brânză poate cu kimen, mărar, busuioc, care să devină un brand, o marcă înregistrată". „Liderii celor 25 de grupuri admise au fost instruiţi în «Managementul de afaceri»" şi au primit deja diplome certificate din partea Consiliului Naţional de Formare Profesonală, fiind recunoscuţi ca specialişti. Proiectul I-DEALIS mai are şi o altă componentă ce vizează calificarea şi reconversia socială din zona Horezu. Ionela Palera, coordonator al ADH la departamentul Servicii pe Piaţa Muncii, ne-a spus: „De două luni încoace la ADH Horezu funcţionează Centrul de Resurse pentru Economia Socială care se ocupă de calificarea şi reconversia socială, aceasta fiind o altă componentă a aceluiaşi proiect I-DEALIS. 280 de persoane, cu vârste între 20 şi 50 de ani s-au înscris la cursurile de calificare, cele mai solicitate pe piaţa muncii fiind cele de calculatorist, contabil, apicultor, lucrăor în comerţ şi ospătar". Cursurile se vor ţine fie la sediul Asociaţiei, fie la Liceul C. Brâncoveanu, din Horezu, lectorii fiind selectaţi din rândul celor acreditaţi. O comisie de la Bruxelles a vizitat Horezu pentru a vedea modul în care este implementat proiectul. Pe 15 septembrie se va cunoaşate care sunt grupurile de iniţiativă sau organizaţile acceptate în proiect şi care vor primi finanţare.