Evelina Miu, eleva care vrea să devină europarlamentar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este olimpică, merge la zeci de concursuri şi are un spirit critic faţă învăţământul românesc şi metehnele lui. Vrea să devină europarlamentar şi să protejeze mediul.

Elevă de nota 10, Evelina Miu a gândit atât de bine un proiect pe învăţământ, încât a fost selectată să facă parte din Parlamentul Tinerilor şi să se numere printre cei 150 de români inteligenţi, cu vârste între 16 şi 23 de ani, al căror cuvânt contează. Şcolii româneşti îi găseşte multe lipsuri pe care nu se oboseşte să le reclame, în ideea că ceva se va schimba în bine. „Materiile sunt foarte multe, stufoase şi ceea ce învăţăm nu are aplicabilitate în practică. De multe ori ni se impune să învăţăm mult, dar uităm lucrurile esenţiale", este concluzia la care a ajuns adolescenta, remarcând, de asemenea, că sunt uitate lucruri esenţiale din cauza cantităţii informaţiilor care anulează calitatea lor.

Economia în criză, o maşină care trebuie pornită

În mai, anul acesta Evelina a fost şi în Parlamentul European, printr-un proiect derulat de Centrul Europe Direct. „Acolo ne-am întâlnit cu cinci europarlamentari din Marea Britanie şi Grecia şi am întrebat ce măsuri se pot lua pentru combaterea crizei economice. Ni s-a spus ceva de genul că economia este ca o maşină care pentru a o porni, trebuie să o împingi că să depăşeşti momentul", povesteşte eleva Colegiul Lahovari. În privinţa legilor dezbătute de tinerii în Parlamentul României, Evelina nu se poate abţine să îşi manifeste supărarea faţă de fenomenul împotmolirii actelor normative din cauza viciului de procedură. Junii parlamentari au votat şi ei două legi, una pe învăţământ, referitoare la necesitatea consilierii şi orientării, iar alta pe politica mediului privind concesionarea gropilor de gunoi neconforme. „Am fost printre puţini «parlamentari» elevi, majoritatea fiind studenţi la diverse facultăţi din ţară", mai spune tânăra.

„M-aş duce oriunde, dar să fiu bine plătită"


O adolescentă foarte inteligentă, Evelina a fost de-a lungul anilor la zeci de olimpiade şi concursuri, la matematică şi geografie ajungând chiar la fazele naţionale. A studiat însă cu aceeaşi pasiune atât ştiinţele umane dar şi matematica, fizica. „Se pot împăca una cu alta. Matematica îţi dezvoltă gândirea, iar ştiinţele exacte îţi dezvoltă imaginaţia", îmi spune. O întreb dacă o tentează să plece peste graniţă cu vreo bursă şi care este părerea ei în legătură cu nivelul de inteligenţă al elevilor din România, iar răspunsul nu întârzie să apară: „M-aş duse oriunde, într-un loc unde munca mea să fie bine plătită. Cât despre copiii români, aceştia sunt mult mai inteligenţi decât mulţi alţii. Se întâmplă la noi lucruri care nu sunt tocmai în regulă. Liceeni nu sunt foarte bine stimulaţi, nu li se acordă burse şi nu sunt îndeajuns evidenţiaţi. Un copil inteligent nu este stimulat aşa cum se cuvine", spune cu oarecare regret adolescenta care vrea să devină europarlamentar.

Profil
NĂSCUTĂ. 3 ianuarie 1994, la Râmnicu Vâlcea
STUDII. Elevă în calasa a X-a la Colegiul Naţional Alexandru Lahovari
IDEALURI. Vrea să devină europarlamentar

Ce nu-i place:
Mă indispune să nu fac nimic, aşa că tot timpul sunt o fire activă. Nu sunt de acord cu colegii de şcoală care înaintea de începerea lecţiilor mă întreabă ce am avut de învăţat în ziua respectivă.

Ce-i place:
Iubesc foarte mult excursiile şi am vizitat atât ţara cât şi alte state precum Elveţia, Germania, Franţa, Grecia, Ungaria. Mă relaxaz ascultând muzică bună şi îmi place să citesc mult.

Întrebări şi răspunsuri
Ce legi aţi „promovat" voi tinerii, cât aţi fost în Parlament?
Am făcut parte din Comisia pentru Politică Economică, Reformă şi Privatizare, iar legea privind reducerea TVA-ului pentru produsele autohtone nu a trecut nici de comisie fiind respinsă pentru că încalcă norme europene.


Dacă ai ajunge europarlamentar pentru ce legi ai milita?
Cred că mi-ar place să lucrez într-o comisie de Protecţia Mediului şi să nu mai văd munţi de gunoaie din cauza ignoranţei multora în legătură cu natura, din lipsa lor de educaţie, din lipsa de reacţie din partea autorităţilor.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite