Micul matematician din Sineşti, al treilea din Balcani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Andrei Teodor Andronache a câştigat medalia de bronz la Balcaniada de la Larnaca, Cipru. A devansat elevi de clasele a IX-a şi a X-a din 12 state europene.

Andrei Teodor Andronache, elev în clasa a VIII-a la Şcoala din Sineşti, a câştigat medalia de bronz la Balcaniada de Matematică, din 19-24 iunie, de la Larnaca, Cipru. A fost unul dintre cei mai mici participanţi, devansând mulţi elevi din 12 state europene, din clase mai mari decât el (a VIII-a şi a IX-a). La Sineşti, pe „Drumul oaselor", bat la poarta familiei Andronache. Un băieţel timid, rotunjor, iese în poartă şi mă invită să în casă. O locuinţă de oameni gospodari, curată, unde mama şi tatăl se luptă cu viaţa pentru a face faţă nevoilor. Părinţii lui Andrei au absovit o facultate tehnică.


Component al lotul naţional al ţării, la mate


Îl întreb pe Andrei despre „boacănele" din copilărie de care îşi mai aduce aminte şi îmi răspunde: „Eu n-am prea făcut boacăne. Am fost un copil cuminte. La grădiniţă n-am mers decât în ultimul an, pentru că mă plictiseam. Nici cu mamaie, cu vaca, nu prea m-am dus. Când aveam nouă ani am spart un geam cu mingea". Mama sa, Aurelia, s-a ocupat îndeaproape de educaţia fiul său cât tatăl lucra pe şantiere, iar acum, cei doi părinţi, sunt trup şi suflet alături de singurul lor copil pe care îl încurajează ori de câte ori este nevoie. Privind la noianul de medalii şi cupe din bibliotecă, toate rodul muncii lui Andrei, îl întreb de unde pasiunea pentru „mate". „Din clasa a IV-a am început să particip la concursurile de matematică şi de atunci încoace am mers şi la Olimpiadele Naţionale unde în clasa a VI-a am luat argintul, la Călăraşi, în clasa a VII-a, aurul la Oradea, şi tot anul acesta m-am calificat în lotul lărgit al ţării, format din 18 elevi, care ne-am pregătit şi am dat baraje pentru Balcaniadă. M-am calificat în primii şase, tabăra de pregătire fiind la Timişoara".


Matematica, o plăcere


Andrei a văzut marea până acum doar de două ori: După ce a primit ca premiu o excursie în Turcia şi luna trecută, la Balcaniada din Cipru. Cu primii săi bani câştigaţi din concursuri, sume mai mult simbolice, mama sa îi cumpărat culegeri. „Şcoala nu l-a ajutat foarte mult, nici măcar în privinţa pregătirii. Andrei este un copil cu o inteligenţă nativă deosebită, dar care munceşte mult la matematică, din plăcere", spune mama sa, Eugenia. Cât stă Andrei în faţa calculatorului, răspunsul vine din partea tatălui. „Deocamdată nu are calculator. A avut unul şi s-a stricat şi l-am dus la reparat. Nu este un fan al calculatorului". Andrei este curtat să urmeze la clasa de olimpici, ca bursier, la un liceu internaţional, din Bucureşti. Părinţii nu s-au decis. Cât despre viitor fiului său, Eugen, tatăl, ne-a spus: „Poate vom intra într-o Europă fără graniţe şi atunci va prima valoarea şi nu ceea ce se întâmplă acum în România" .

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite