Râmnicu Vâlcea: De la draga Sani vine numele oraşului Drăgăşani, oraşul viilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea: De la draga Sani vine numele oraşului Drăgăşani, oraşul viilor
Râmnicu Vâlcea: De la draga Sani vine numele oraşului Drăgăşani, oraşul viilor

Soiul Victoria produs de specialiştii din zonă dar care nu a fost omologat, se cultivă pe toate continentele. Printre podgoreni de „soi” ai Drăgăşaniului se numără actual guvernator al BNR, Valeriu Stoica, Casa de Vinuri Iordache, moştenitorii prinţului Ştirbei şi alţii.

Întruna dintre cârciumile de odinioară exista o crâşmăriţă cu numele Şani. Petrecăreţii o alinta „Draga Şani, mai adu o carafă!” şi de aici Drăgăşani, numele oraşului atestat documentar în anul 1.500. La Drăgăşani vinul a încăput pe mâini bune. Cu fonduri ale Uniunii Europene s-au dezvoltat ferme mici. Moştenitorii prinţului Ştirbei  au 50 hectare, actualul guvernator al BNR, Mugur Isărescu (SC Măr Drăgăşani) are 50 de hectare, fostul ministru al Justiţiei, Valeriu Stoica, deţine 50 hectare, ferma Bărbulescu are 30 hectare, iar Casa de Vinuri Iordache deţine tot 30 de hectare, la fel şi ferma „La Florescu”, ferma Negrini, cam 20 de hectare. La Drăgăşani, pe unul dintre viticultorii „de soi”, Gheorghe Iordache, l-am găsit în podgoria proprie. „În viticultură este ca în formula unu. Locul întâi este ocupat în fiecare an de altcineva. Eu cred că nu este nuntă la Râmnicu Vâlcea, Slatina, Craiova, Piteşti sau Târgu Jiu fără vinuri de Drăgăşani. Avem cantităţi mici de vinuri ca să vindem la extern, dar strugurii noştri de masă se caută în magazine”, a spus Iordache.

image

Statul a pus sechestru pe propriile instituţii

Perla vinurilor drăgăşenene este soiul Victoria, produs tot de specialiştii din zonă, un strugure de masă considerat a fi cel mai căutat din lume. Se cultivă pe toate continentele lumii dar şi pe suprafeţe mari din Europa. „Statul român n-a ştiut să protejeze acest soi care a fost asumat de specialiştii din Germania. Păcat că la Drăgăşani s-a desfiinţat Şcoala Tehnică Viticolă şi s-a înfiinţat un liceu care scoate pe bandă rulantă operatori în calculatoare, şoferi electricieni şi croitorese. Fosta Staţiune Viticolă, care avea cândva cele mai bune rezultate, este în faliment. O instituţie a statului, Ministerul Finanţelor, a pus sechestru pe bunurile Institutului de Cercetare, unitate care aparţine Academiei Agricole, le-a confiscat viile şi utilajele, punându-le la licitaţie. Dar nu mor caii când vor câini!”, afirmă cu optimism podgoreanul Gheorghe Iordache.

image

Casetă
„Pe colinele Drăgăşaniului se cultivă doar soiuri de viţă nobilă. Arealul viticol în zonă este de 3.000 de hectare, din care 1.500 mai sunt cultivate, restul terenurilor fiind lăsate în paragină. Cultivarea unui hectar de vie costă cam 22.000 de euro, bani care sunt daţi de UE” podgoreanul Gheorghe Iordache.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite