Râmnicu Vâlcea: PORTRET-Dana Aldescu va studia ingineria la Strasbourg

0
Publicat:
Ultima actualizare:

E unul din elevii model al şcolii vâlcene, dar îşi va cizela talentul în Franţa, la una din cele mai prestigioase universitaţi din Europa. A fost admisă recent la Insitutul Tehnologic Robert Schuman din Strasbourg.

La doar 19 ani, Dana Aldescu, proaspăt absolventă a Colegiului Naţional Alexandru Lahovari din Râmnicu Vâlcea se poate lăuda cu performanţa de a fi admisă la Universitatea din Strassbourg, una din cele mai prestigioase unităţi de învăţământ din Europa. Tânăra a reuşit să obţină un loc pe băncile Insitutului Tehnologic Robert Schuman din cadrul acestei Universităţi şi spune că este foarte mândră de realizările sale. „Am decis în urmă cu un an să merg pe acest drum. Îmi place foarte mult matematica şi fizica şi am avut rezultate foarte bune în liceu. Am aplicat pentru Universitatea din Strassbourg din mai multe motive. Cred că acolo chiar pot pune bazele unei cariere de succes mai ales că îmi pot perfecţiona şi limba franceză. Mai mult, am prieteni care învaţă acolo şi mi-au povestit despre posibilităţile şi orizonturile care ţi se deschid studiind în străinătate", explică Dana. Povesteşte că iniţial a fost admisă şi la Universitatea din Lyon dar că a ales să meargă la Strasbourg. „Anul trecut am fost cu voluntarii Centrului Europe Direct într-o vizită de studiu la Strasbourg şi am rămas cu sufletul la acel oraş. Aş putea spune că la acel moment am avut presentimentul că mă voi intoarce. Acum, când a trebuit să fac alegerea mi-a fost foarte uşor. Mă duc cu inima deschisă, chiar dacă ştiu că la început îmi va fi puţin mai greu", spune Dana.


Doi ani de voluntariat


Dana recunoaşte că atitutinea şi voinţa pe care azi le afişează sunt datorate şi faptului că timp de doi ani a făcut voluntariat în cadrul Centrului Europe Direct. „Am învăţat să scoatem din noi ce avem mai bun şi să arătăm valoarea noastră celorlaţi. La Europe Direct a fost o muncă în echipă care ne-a pregătit pentru ceea ce ne aşteptă în continuare", povesteşte Dana. Ea spune că, după ce va urma primii doi ani de Institut va face patru ani de Arhitectură la aceeaşi universitate. „Visul meu este să devin un arhitect de renume şi să profesez în Franţa. Consider că nu sunt o persoană care să poată sta prea mult într-un loc aşa că sper să pot vedea cât mai multe ţări şi să lucrez în cât mai multe locuri din Europa", spune Dana Aldescu. Zilele acestea Dana urmează să plece la Strasbourg de unde spune că se va întoarce doar în vacanţe. „Nu ştiu dacă mă voi întoarce să lucrez în România. Vreau o carieră în care să mă pot afirma şi cu care să îmi pot câştiga un renume", spune tânăra studentă europeană.


Întrebări şi răspunsuri?


Cu ce te-ai ocupat în programul de voluntariat al ED?


D.A.: În mare parte am ţinut cursuri de limba franceză elevilor de generală în cadrul Atelierelor de Vacanţă. Tot aici m-am ocupat şi de cursurile de iniţiere în calculator pentru pensionari.


Cine se va ocupa de costurile studiilor tale?


D.A
: Şcolarizarea în Universitatea din Strassbourg nu este mai scumpă decât în ţară. Am făcut un calcul şi am descoperit că dacă aş urma o facultate în Bucureşti aş plăti poate mai mult. Familia mă va ajuta la început cu banii.


Ce-i place: Iubeşte psihologia, limbile străine şi muzica. Ţine foarte mult la tradiţii şi spune că în străinătate va asculta muzică populară când îi va di dor de casă.
Ce nu-i place: Urăşte jocurile pe calculator. Spune că sunt o pierdere de timp. Nu îi place să stea degeaba şi este întotdeauna în mişcare.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite