Criza medicamentelor efectează şi bolnavii vâlceni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

SĂNĂTATE. Majoritatea farmaciilor din judeţul Vâlcea refuză de câteva zile, să mai elibereze reţete compensate şi gratuite. Situaţia este una disperată pentru bolnavii cronici, Casa de Asigurări de Sănătate Vâlcea epuizând toate fondurile pentru toate tipurile de programe.

Mai multe farmacii din judeţul Vâlcea nu mai dau de câteva zile, reţete gratuite sau compensate.„Într-adevăr situaţia este una destul de dificilă. Noi sperăm la o rectificare bugetară. Au mai fost şi în trecut astfel de probleme, dar ele au fost depăşite", a declarat Rodica Mărginean, preşedintele Casei de Asigurărăi de Sănătate (CAS) Vâlcea. Situaţia este una disperată pentru bolnavii cronici, Casa de Asigurări de Sănătate Vâlcea făcând eforturi pentru a obţine o nouă rectificare bugetară. Din păcate, cel mai mult din acestă criză, au de suferit oamenii bolnavi care depind de tratamentul zilnic. „Eu sufăr de diabet. Tratamentul este unul destul de costisitor şi dintr-o pensie de 800 de lei nu îmi permit să dau aproape un sfert, numai pe medicamente. Sper să se rezolve cumva această problemă", a spus Dumitru Mitrea (58 ani), din Vâlcea. Între timp, Casa de Asigurări de Sănătate Vâlcea anunţă că au fost epuizate toate fondurile pentru toate tipurile de programe.


Singura soluţie, rectificarea bugetului


Bolnavii de cancer, diabet, sau cei care au alte boli grave se găsesc în imposibilitatea de a mai urma tratamentul. Majoritatea sunt oameni săraci care nu îşi permit să îşi achiziţioneze tratamentele integral. „Mama mea a fost diagnosticată cu cancer şi trebuie să urmeze un tratament zilnic. Chinul a început în urmă cu mai bine de o săptămână, când cei de la farmacii nu au mai putut să îmi elibereze reţetele compensate. Am reuşit să cumpăr câteva medicamente care erau mai ieftine, restul urmând să le cumpăr când se vor remedia problemele", povesteşte Ana Maria Preda (38 ani), din Râmnicu Vâlcea. Rodica Mărginean, preşedintele CAS Vâlcea speră să se rezolve cât mai curând această gravă problemă. „Plafonul pentru progamele de sănătate a fost epuizat. Însă, până în data de 10 august, sperăm să se facă o rectificare de buget. Nu cred că este posibil să rămânem în această situaţie pentru mai mult timp", a completat Rodica Mărginean. Unle farmacii din judeţ nu se mai aprovizionează cu medicamente pentru bolnavi cronici pentru că nu ştiu când vor fi decontate respectivele reţete şi se tem să nu rămână pe stoc cu ele.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite