Cresc restanţele spitalelor vâlcene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bugetul acordat Consiliului Judeţean nu acoperă nici plata salariilor cadrelor medicale. Spitalul Judeţean de Urgenţă datorează furnizorilor 12,4 milioane de lei, iar Maternitatea, 1,4 milioane.

Situaţie dezastruoasă pentru cele două spitale vâlcene care au intrat în administarea Consiliului Judeţean Vâlcea. La această oră, Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea a acumulat datorii către furnizori în valoare de 12,4 milioane de lei. Nici situaţia Spitalului de Obstetrică-Ginecologie nu este mai bună, aici datoriile ajungând la suma de 1,4 milioane lei. „Pentru a găsi soluţii de finanţare, pe parcursul acestei luni am organizat două întâlniri cu echipele de conducere ale celor două spitale. Aceste analize au fost impuse de faptul că ambele unităţi au acumulat datorii foarte mari către furnizori", a declarat Ion Cîlea, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Vâlcea. Bugetul actual acordat CJ pentru cele două spitale nu acoperă nici măcar plafonul pentru plata salariilor cadrelor medicale. Consiliul Judeţean Vâlcea nu a primit în acest an niciun leu de la bugetul de stat pentru cele două unităţi medicale. În afară de aceste sume mai este şi problema datoriei Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate (CAS). Aceasta datorează Spitalului Judeţean de Urgenţă pe lângă cele 42 de miliarde de lei vechi, cât reprezintă facturile emise şi nedecontate, încă 200 miliarde de lei vechi pentru servicii medicale prestate în afara contractelor aferente, fiind vorba despre cazuri validate de Şcoala Naţională de Sănătate Publică şi Management Sanitar. „Cu o săptămână în urmă am revenit cu un nou memoriu la Ministerul Sănătăţii şi la Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate cerându-le nu ajutor, ci să respecte obligaţiile care le revin prin lege pentru finanţarea activităţii medicale din unităţile spitaliceşti. Până la această dată nu am primit vreun răspuns", a precizat Ion Cîlea.


„Trebuie să suportăm nişte umilinţe mult prea mari"


Lipsa fondurilor se vede şi în modul în care sunt trataţi bolnavii în spitalele vâlcene. „Mâncarea pe care suntem nevoite să le-o servim pacienţilor este deplorabilă. Varză şi cartofi, aproape zilnic. Nu sunt bani pentru mai mult. De multe ori am fost nevoite să le dăm bolnavilor ceaiul fără pic de zahăr, pentru că şi zahărul este un lux în spital", povesteşte Miora Preda, infirmieră într-unul din spitalele din Râmnicu Vâlcea. Problema cea mai grea o reprezintă însă lipsa medicamentelor. Cei care se internează în spital trebuie să îşi asigure singuri tot tratamentul. „Soţul meu este internat şi mi s-a spus că nu sunt medicamente în spital. Trebuie să cumpărăm tratamentul. Am primit o listă cu tot ce trebuie să achiziţionez, de la seringi, pansamente până la medicamente. Trebuie să suportăm nişte umilinţe mult prea mari. Este adevărat, în prezent suntem pensionari dar am contribuit o viaţă în treagă la asigurările de sănătate şi drept răsplată, acum nu interesăm pe nimeni", spune Ana Vitomirescu (67 ani) din comuna vâlceană Costeşti.

Râmnicu Vâlcea

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite