Craiova: Oltenii din trei judeţe dau banii pe apă de ploaie. Află dacă în oraşul tău se plăteşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Facturile locuitorilor din trei judeţe cresc considerabil toamna şi iarna, pentru că furnizorii de servicii de canalizare îi taxează şi pentru apa provenită din precipitaţii.

Ninsorile şi ploile le umflă facturile la apă-canalizare oltenilor din trei judeţe ale regiunii. Motivul nu ţine de creşterea tarifelor în perioada de toamnă - iarnă, ci de faptul că locuitorii sunt nevoiţi să achite, pe lângă taxa normală pentru canalizare, şi câţiva lei pentru apa provenită din precipitaţii. Astfel, pe nota de plată apare şi rubrica „pluvial“. Gorjenii şi vâlcenii, scutiţi

„Este încheiat un contrat cu Institutul Naţional de Meteorologie, care precizează lunar cantitatea de apă căzută pe metru pătrat în fiecare localitate, iar suma este inclusă în factura lunii următoare“, a explicat Florea Raţă, directorul Companiei de Apă Olt.

După aceeaşi regulă se ghidează şi Compania de Apă Oltenia, care furnizează apă în Craiova. Algoritmul în funcţie de care care se calculează suma de plătit este următorul: cantitatea de precipitaţii dintr-o lună se înmulţeşte cu suprafaţa construită şi sistematizată a locuinţei, apoi cu tariful pentru apă pluvială. Aceeaşi formulă se aplică şi în Mehedinţi, cu deosebirea că aici se ţine cont de o medie anuală de precipitaţii. Pentru că anotimpul rece
este mai bogat în precipitaţii, facturile cresc şi ele.

„Ştim de mult că plătim apa de ploaie. Iarna e puţin mai mare factura. Sunt câţiva lei în plus, dar se simte“, spune Margareta Rădulescu (74 de ani), din Bănie. Apa pluvială este plătită atât de cei care stau la casă, cât şi de cei care locuiesc la bloc. În schimb, oltenii din Gorj şi Vâlcea sunt exceptaţi de la această taxă.

„Deocamdată, în Gorj, apa din precipitaţii nu este inclusă în factură. Este posibil să vorbim despre acest lucru într-un an doi. Nu aş putea să vă spun cu certitudine când va fi inclusă taxa pentru canalizarea apelor pluvial în facturi. Ea va fi calculată după o formulă stabilită la nivel naţiona“, a declarat Ion Popescu, directorul SC Aparegio SA Gorj.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite