Râmnicu Vâlcea: Portret/ Anamaria Constantinescu, jurnalista care se relaxează desenând

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea: Portret/ Anamaria Constantinescu, jurnalista care se relaxează desenând
Râmnicu Vâlcea: Portret/ Anamaria Constantinescu, jurnalista care se relaxează desenând

Îmbină cu plăcere munca de redactor cu desenul în creion. A copilărit cu reproducerile tablourilor faimoase ale lui Grigorescu şi îi place să reproducă viaţa satului.

În anul 1990, Anamaria s-a mutat cu familia din Petroşani, în Caracal judeţul Olt, unde erau părinţii tatălui ei. Pe atunci era în clasa a II-a şi îşi aminteşte că la prima lecţie de desen, învăţătoarea, le-a cerut să facă răţuşte. „Învăţătoarea dorea să descopere talente şi ne-a trecut la tablă pe fiecare ca să facem raţe. Eu şi cu colega mea, chiar am desenat raţe adevărate”, povesteşte Anamaria. Din clasa a II-a până în clasa a VI-a, Anamaria a urmat şi cursurile de pictură de la Palatul Copiilor din Caracal, unde a făcut o perioada scurtă de timp şi teatru. „Îmi plac desenele în creion şi peisajele care nu au culori încărcate. Am crescut cu reproduceri ale tablourile tablourilor lui Nicolae Grigoresu. Aveam «Carul cu boi» şi «Fetiţa cu basma roşie». Grigorescu şi Theodor Aman sunt pictorii mei preferaţi”, ne dezvăluie Anamaria.În clasa a VI-a s-a mutat la o altă şcoală din oraş, mai bine cotată. „Aici am avut un profesor foarte bun de desen. El ne-a învăţat să facem obiecte cu umbre şi să combinăm culorile”, spune Anamaria. După ce a terminat clasa a IX-a a mers în vacanţa de vară la mai multe cursuri de pictură, la Petroşani. „Nu e de ajuns să ai talent. Ca să evoluezi trebuie să cultivi talentrul”, susţine tânăra.  Jurnalista are o colegă, Laura Ostroveanu, din Caracal care i-a păstrat toate desenele din timpul şcolii. „În pauze şi în orele plictisitoare mă ruga să fac caricaturi pentru ea. Şi am constatat că ea le păstra pe toate. Le are şi acum. Când mă duc la Caracal mă întâlnesc cu ea, dar mai rar”, îş spune jurnalista.

„Ţin după mine o mapă cu coli albe şi un creion”

Jurnalista este foarte apropiată de viaţa satului şi îi place să creioneze peisaje din acest mediu. „ Merg într-o zonă şi dacă mă atrage ceva scot hârtia şi creionul şi fac o schiţă, iar acasă termin desenul. Tot timpul ţin după mine o mapă cu coli albe şi un creion”, declară tânăra. Anamaria face şi reproduceri după tablouri faimoase şi iconiţe la care ţine foarte mult. După ce a terminat liceul a vrut să dea la Facultatea de Arte Plastice. „Nu m-au lăsat părinţii. Au zis că pictura nu e o meserie. M-au lăsat să dau la orice altceva, în afară de pictură şi eu am ales jurnalismul”, precizează tânăra. După ce a terminat facultatea în Sibiu, s-a căsătorit şi s-a mutat în Râmnicu Vâlcea. S-a angajat ca redactor la cotidianul Curierul de Vâlcea, unde lucrează şi în prezent. „Sunt zone din Vâlcea, pe care vreau să le desenez. Vreau să merg în Ţara Loviştei să stau câteva zile pentru că sunt nişte peisaje superbe, în localitatea Racoviţa. Îmi place iară localitatea Stăneşti, unde am văzut câteva zone frumoase care merg creionate”, spune jurnalista. 

Ce-i place
Să deseneze, să citească, să documenteze şi să scrie reportaje. Îi place arta fotografică, politica, fotbalul, handbalul, iar mâncarea ei preferată sunt pastele.

Ce nu-i place 
Oamenii falşi şi preferă să i se spună în faţă un anumit lucru nu să fie vorbită pe la spate. Nu îi plac nici oamenii plini de ei.

Întrebări şi răspunsuri

Lucrările tale au fost expuse pe undeva până acum?
A.C.:  Nu. E unul din visele mele ca într-o zi să am o expoziţie. Deocamdată pentru mine desenul este un hobby şi un mod de a mă relaxa.

Cum ţi se pare munca de ziarist?
A.C.:  Îmi place foarte mult munca de ziarist, motiv pentru care de mai bine de un an nu mi-am luat nici concediu. Nu mă las de presă. Dacă ar fi să fac altceva cred că aleg medicina. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite