Râmnicu Vâlcea: Cofinanţarea pentru proiectele Acvarim, ameninţată de datoriile la apă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrările la modernizarea sistemului de canalizare
Lucrările la modernizarea sistemului de canalizare

Restanţele de peste opt milioane de lei ar acoperi o bună parte din cofinanţarea proiectului de apă şi canal. Oficialii de la Acvarim duc o luptă acerbă cu datornicii, în condiţiile în care sumele de recuperat cresc de la o lună la alta.

Investiţiile în lucrările de modernizare a canalizării şi în cele de extindere a reţelei de apă riscă să fie îngreunate dacă Acvarim nu mai poate contribui la cofinanţarea proiectului contractat de la Uniunea Europeană. Operatorul de apă şi canal din Râmnicu Vâlcea are de recuperat în prezent peste opt milioane de lei din facturile neplătite atât de populaţie cât şi de agenţii economici, sumă care creşte odată cu trecerea timpului. „Cele mai mari sume de încasat sunt cele de la agenţii economici, în special cei de pe platforma chimică. Aici debitele au ajuns la 5,5 milioane de lei. Consumatorii casnici au peste 2,5 milioane de lei de achitat către Acavarim. Ca măsură de constrângere am început debranşările de la asociaţiile cu datorii foarte mari", explică Octavian Herţa, purtătorul de cuvânt al Acvarim SA. Firma, aflată în subordinea primăriei din Râmnicu Vâlcea derulează în prezent un proiect de amploare ce poate fi ameninţat de lipsa fondurilor de cofinanţare. Potrivit oficialilor Acvarim, societatea trebuie să contribuie lunar la un fond special infiinţat la nivelul bugetului local, obligatoriu pentru decontarea banilor de la UE. Dacă acest fond nu este alimentat, sumele contractate ca împrumut nerambursabil nu sunt virate în conturile lucrărilor, explică surse oficiale din Acvarim.


Modernizare de 20 de milioane de euro


În prezent Râmnicul trece prin o serie de lucrări de amploare ce vizează modernizarea sistemului de canalizare din municipiu, extinderea reţelelor de apă şi construirea unei staţii de epurare a apelor uzate la standarde europene. Pentru realizarea acestor proiecte Primăria a reuşit să obţină o finanţare nerambursabilă de aproximativ 20 de milioane de euro prin intermediul unui grant european. În prezent derularea lucrărilor este coordonată de operatorul de apă şi canal Acvarim.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite