Râmnicu Vâlcea: Colinde de Crăciun cu părintele Pomohaci la Casa Sindicatelor (VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luni, 20 decembrie, ora 19,00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Râmnicu Vâlcea este momentul primei întâlniri a Părintelui Cristian Pomohaci cu publicul vâlcean ântr+un concert de colinde intitulat „Spectacol de colinde cu har divin de la părintele Cristian Pomohaci", un eveniment cultural organizat de Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Vâlcea şi Agenţia „Cărăbuş".

Părintele Cristian Pomohaci slujeşte într-un sat uitat de Dumnezeu, cu 35 de familii - la Moşuni (jud. Mureş)-, şi este deja un artist celebru pe care se "bat" mai toate televiziunile naţionale să-l aibă invitat deoarece, cu harul şi vocea sa, a cucerit inimile publicului. Pricesnele, acele cântece religioase ortodoxe cu un conţinut tematic variat centrat în special pe comportamentul moral creştin, rugăciuni de iertare şi mulţumire şi laudă lui Dumnezeu şi a Fecioarei Maria şi a tuturor sfinţilor, sunt preferatele părintelui. Talentul său artistic este la fel de impresionant şi interpretarea folclorului popular şi a colindelor.

Un preot cu har

Cristian Pomohaci şi-a dorit încă din tinereţe să devină preot dar părinţii nu l-au lăsat. După liceu, a dat admitere la Bucureşti, şi a intrat la Facultatea de Comerţ Exterior. Cum îi plăcea să cânte muzică populară, în 1991, s-a prezentat la Festivalul de Muzică Populară "Maria Tănase" din Craiova. "Am mers acolo tânăr şi neştiutor şi am luat premiu. "Am cântat "Boii trag, brazda se-ntoarnă". Am fost laureat şi am ajuns cumva în ochii celor de la Electrecord. M-au chemat să înregistrez un LP. Era lucru mare, la 20 de ani, să faci asta", ne-a relatat părintele. Cu acest prilej l-a cunoscut pe profesorul Gruia Stoia de la Conservatorul Bucureşti, care l-a sfătuit să urmeze cursurile acestei facultăţi. În tot acest timp, a cântat pe diferite scene şi a înregistrat numeroase casete şi CD-uri cu muzică populară, devenind unul dintre cei mai cunoscuţi cântăreţi din Ardeal. În 1995 s-a gândit să mai urmeze o facultate şi s-a înscris la Teologie, tot în Bucureşti. Pe lângă acestea a mai facut încă două facultăţi: ASE şi Zootehnie.

Îşi inspira credincioşii

De vreo 10 ani, credincioşii au început să creadă cu tărie că Dumnezeu îşi arată puterea în acest sătuc mureşean uitat de lume. La Moşuni se adună români din toate colţurile ţării şi chiar ale lumii cu diverse necazuri şi boli. Părintele a ajuns la această bisericuţă în anul 1999, pentru că aşa a dorit. Cu toate astea, nu poate spune exact din ce motiv a ales acest sat uitat de lume când i se oferiseră alte două posturi la oraş. "Aici este lucrarea lui Dumnezeu, nu noi. Sunt lucruri cărora nu le găseşti explicaţie logică. Sunt lucruri care se împlinesc şi nu ştii cum", consideră părintele.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite